Published On: Pet, tra 16th, 2021

MIJENJA SE POLITIKA US AMBASADE U SARAJEVU: Tvrde da više neće sudjelovati u linču BH novinara koji nisu po volji SDA Sarajeva. Čak to i osuđuju…

Veleposlanstvo SAD u BiH pozvalo je vlastima u BiH da stvore okruženje u kojem novinari mogu neometano raditi svoj posao.

“Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao“, poručuju iz Veleposlanstva SAD-a uz podsjetnik da novinari rade predano u uvjetima pandemije, koji im stvaraju dodatni stres, dok su izvješća o verbalnim napadima na novinare, prijetnje i pritisci kojima su oni izloženi dodatno zabrinjavajući.

“Skorašnji izvješća o verbalim napadima na novinare i o njihovom zadržavanju od strane policije dok su obavljali svoje zadaće, o prijetnjama i pritiscima zbog njihovog istraživanja slučajeva korupcije, o diskreditiranju novinara i napadima na osnovu njihova etničkog podrijetla ili spola, cyber i politički motiviranim napadima na njih su zaista zabrinjavajući i ostavljaju efekat hlađenja na novinare. Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao“, poruka je Veleposlanstva SAD-a  u BiH.

Podsjetimo svojedobno je upravo US ambasada, na čelu sa više nego upućenom Maureen Cormack, sudjelovala u medijskom linču koji je vodio Bakir Alipahić putem svog portala Nap.ba. Iako je on na crnoj listi State Departmenta, US dužnosnici pojma nisu imali što čine. I pristali su davati izjave koje su iskorištene kao nastavak linča. Urbana legenda kaže da je US zgrada prepuna AID-ovaca i da sve važnije informacije iz nje prvi saznaje upravo AID-ov prvak crnolistaš CIA-e, Bakir Alispahić, čovjek koji je na tu listu dospio zbog kampa Pogorelica, u kojoj su se skrivali heroji Armije BIH. Mudžahedini.