Published On: Sun, Mar 19th, 2017

MIJENJA LI SE RUTA Raste broj migranata u BiH, više od 100 prešlo granicu u ovoj godini

U prva dva mjeseca ove godine registriran je priljev migranata veći od 100 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Više od 100 migranata nalazi se na teritoriju Bosne i Hercegovine, a prošle godine ih je bilo samo 40, izjavio je za Klix.ba direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

 Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, Mađarska i Hrvatska su zatvorile svoje granice u potpunosti i to je posljednja odluka vlada dviju država.

“Jedan dio migranata se kreće prema Rumuniji, a tri grupe su već ušle u BiH i završile na našem teritoriju, stoga smo rekli da postoji mogućnost promjene rute i kretanja migranata prema našoj zemlji. Migranti su već duže vremensko razdoblje u Srbiji, to im stvara nervozu i oni će tražiti svaki način da se probiju ka Europskoj uniji jer BiH i Srbija definitivno nisu njihove obećane zemlje”, kazao je Ujić.

Kako je pojasnio, tri veće grupe od 20 ljudi su ušle na teritoriju BiH. Služba za poslove sa strancima BiH ima operativna saznanja da bi migranti mogli početi u većem intenzitetu dolaziti u BiH zbog prethodno navedenih statističkih podataka.

Pojedini organi iz Srbije smatraju kako migranti neće preći granicu BiH, a Ujić kaže da su to dobre vijesti.

U 17 centara u Srbiji smješteno je 6.700 migranata, od čega je pet centara za azil i 12 prihvatnih centara.