MIJENJA LI SE OVIM I ‘STATUS’ HRVATSKE KAO ‘AGRESORA’ NA BiH? Pompeo: Naš NATO partner Turska ima se pravo braniti u Idlibu /Sirija

Zajedno s timom iz Pentagona istražujemo najbolji način za smanjenje nasilja u regiji i zaustavljanje humanitarne drame, kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo. Turska je pustila migrante u Grčku pa dovela 1.000 specijalaca da spriječe njihovo vraćanje. Turske vlasti su odluku o nezaustavljanju tražitelja azila na putu ka Europi donijele nakon zračnog napada koji su 27. veljače snage režima Bashara al-Assada izvele na položaje turske vojske u Idlibu u Siriji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio kako se Turska u Idlibu ima pravo braniti, te kako razmatraju sve mogućnosti pružanja potpore, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanja novinara u State Departmentu, Pompeo se dotaknuo aktualne situacije u sirijskom Idlibu. Istaknuo je kako su Rusija, Assadov režim i Iran napadima na Idlib nanijeli štetu stotinama tisuća civila.

Uputio je poziv Rusiji za uspostavu primirja te da se vrati Sporazumu iz Sočija, postignutim s Turskom 2018. godine. Podsjetio je kako su veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim narodima (UN) Kelly Craft i specijalni izaslanik te zemlje za Siriju James Jeffrey održali niz sastanaka u Turskoj na temu situacije u Idlibu.

“Turska vlada je nama uputila određene zahtjeve i mi ih trenutno razmatramo. Zajedno s timom iz Pentagona istražujemo najbolji način za smanjenje nasilja u regiji i zaustavljanje humanitarne drame. Osim toga, uvjereni smo da se naš NATO partner Turska ima pravo braniti od rizika koje na području Sirije stvaraju Assadov režim, Rusija i Iranci”, poručio je Pompeo.

Turska pustila migrante u Grčku pa dovela 1.000 specijalaca da spriječe njihovo vraćanje

Mediji prenose da je Turska poslala 1.000 pripadnika specijalne policije na kopnenu granicu s Grčkom. “Dovodimo tim policije od tisuću naoružanih specijalaca kako bi duž rijeke Marice spriječili prisilno vraćanje migranata u Tursku”, kazao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu i dodao da turske snage neće dozvoliti nehumano tretiranje tih ljudi, javlja Anadolija.

Resorni turski ministar Soylu u četvrtak je posjetio pograničnu regiju Edirne, a u obraćanju novinarima kritizirao je djelovanje pograničnih snaga Europske unije FRONTEX za koje je kazao da se na granici ponašaju kao agencija za provedbu zakona.

Soylu je kazao da je s grčke strane granice u Tursku pokušano vraćanje 4.900 azilanata i da je 164 ranjeno, što je oprečno međunarodnom pravu o traženju azila.

“Nitko nije prigovarao zbog tog kršenja prava na azil, uključujući i FRONTEX i EU. To je jedno od najvećih kršenja tog prava”, kazao je Soylu.

Turska je suočena s mogućim novim migrantskim valom iz Sirije, a vlasti te zemlje su prošli tjedan priopćile da više neće sprječavati tražitelje azila u nakani da napuste tu zemlju i krenu ka Europi. Tisuće azilanata su preko Edirnea krenule u Grčku i Bugarsku.

Turske vlasti su odluku o nezaustavljanju tražitelja azila na putu ka Europi donijele nakon zračnog napada koji su 27. veljače snage režima Bashara al-Assada izvele na položaje turske vojske u Idlibu u Siriji.

Soylu je kazao da je preko Edirnea dosad Tursku napustilo 137.878 migranata. Pojasnio je da se taj bilanca odnosi samo na ljude koji idu preko kopnene granice, a ne i one koji se preko Egejskog mora čamcima pokušavaju domoći grčkih otoka, prenosi Republikainfo.com