Published On: Sat, Aug 12th, 2017

Mihajlović: Nema autoputa Beograd-Sarajevo bez dogovora u BiH

Beograd može samo apelirati na taj dogovor jer su interes građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi auto-put važniji od svega – rekla je Mihajlovićeva

Ministar prometa Srbije Zoran Mihajlović rekao je da je u Bosni i Hercegovini mora biti dogovor o trasi autoceste Beograd-Sarajevo, ili na neki drugi način, a vrijeme će biti.

– Beograd može samo apelirati na taj dogovor jer su interes građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi auto-put važniji od svega – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je za “Sputnik”, izjavila  da je Srbija spremna za nastavak pregovora o izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo, koja je strateški važna infrastrukturni projekt za koji već ima bazu projektne dokumentacije.

Prema ranijim procjenama, izgradnja autoceste Sarajevo-Beograd koštala bi oko 850 milijuna eura, a ovisno o trase, mogao bi biti dugačak od 120 do 150 kilometara.

Za sada u BiH i između Republike Srpske i Federacije BiH nema suglasnost u vezi sa trasom ovog puta.

Republika Srpska daje prednost trasi preko Višegrada, a Federacija BiH preko Tuzle. Auto-put put bi trebala financirati Turska, najvjerovatnije kreditom koji će vraćati BiH, od čega trećinu Republika Srpska