Published On: Uto, lis 29th, 2019

MIGRANTSKA KRIZA Migranti sa sobom donijeli malariju u BiH, raste broj oboljelih

U prihvatnom centru za migrante “Miral” u Velikoj Kladuši dva migranata zaražena su malarijom.

“I prošlog mjeseca jedna osoba je bila zaražena malarijom”, rekla je ministrica zdravstva Unsko-sanske županije Nermina Ćemalović.

Lista navodi kako su među migrantima do sada zabilježeni oboljeli od AIDS-a, hepatitisa B, C, tuberkuloze, svraba i ušljivosti, piše Avaz.

Ćemalović je navela kako resorno ministarstvo svakog tjedna dobiva izvještaj o zdravstvenom stanju iz svih prihvatnih centara na području ove županije – “Mirala”, “Bire”, Đačkog doma u Borićima, “Sedre” i “Vučjaka”.

Prema njenim riječima, oboljeli migranti, čim se malo oporave na odjelu za zarazne bolesti, bježe iz bolnice, pa je njihovo kretanje bez nadzora.

Velika opasnost, upozorava Ćemalović, od tih ljudi prijeti lokalnom stanovništvu.

Ona je podsjetila kako je prošle godine migrant koji boluje od AIDS-a silovao djevojku s poteškoćama u razvoju, ali da, srećom, ona nije zaražena, iako je, najvjerojatnije, i on pobjegao s Klinike za zarazne bolesti u Sarajevu.

“U `Sedri` i Đačkom domu u Borićima nema problema sa zaraznim bolestima, jer su tamo obitelji s djecom, ali u ostalim centrima ima mnogo problema”, navela je Ćemalović, piše Avaz.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare