Published On: Sub, ruj 12th, 2020

Migranti iz izgorenog grčkog kampa gube strpljenje; prosvjedovali su pa ih je policija gađala suzavcem

Refugees and migrants throw back tear gas canisters fired by riot police during clashes near the city of Mytilene on the Greek island of Lesbos, on September 12, 2020, a few days after a fire destroyed the Moria refugee camp. – Police on the Greek island of Lesbos fired tear gas at migrants on September 12 who threw stones during a protest to demand shelter after the local camp of Moria burned down, an AFP photographer said. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP)

Grčka policija jučer se nakratko sukobila s migrantima koji su bili smješteni u pretrpanom izbjegličkom kampu Moria na otoku Lezbosu.

Migranti su se okupili i počeli prosvjedovati nakon što su buldožeri očistili površinu na kojoj će niknuti novi izbjeglički centar budući da je prošli tjedan požar u potpunosti uništio postojeći.

Uz povike “sloboda” i “ne logor” nosili su i transparente na kojima je pisalo “nećemo više u pakao Morie” i “čujete li nas, gospođo Merkel” tražeći dozvolu da napuste otok. U jednom trenutku policija je na migrante ispalila suzavac. U kampu je smješteno više od 12 tisuća migranata, većinom iz Afrike i Afganistana.

PRIJETI HUMANITARNA KATASTROFA

Okršaj policije i migranata je kratko trajao, a dužnosnici su poručili da će osigurati primjeren smještaj i higijenske uvjete kako bi spriječili humanitarnu katastrofu. “Od danas će azilanti početi pristizati u šatore i u sigurne uvjete boravka”, kazao je ministar za migracije Notis Mitarachi.

Na ulazu u novi kamp će se provoditi testiranja na covid-19, a zdravstvene vlasti i dalje pokušavaju naći 35 migranata koji su bili pozitivni na tu bolest, ali im se izgubio svaki trag.