Published On: Pon, kol 6th, 2018

Migrante smještaju u područje koje je navodno minirano

Jedini prostor koji je BiH uspjela bez protivljenja lokalnog stanovništva ustupiti za smještaj migranata, čini se da je opasan zbog toga što postoji mogućnost da je taj lokalitet miniran.

Naime, u izvještaju Koordinacijskog tijela za pitanja migranata u BiH koji je Vijeće ministara BiH trebalo razmatrati prošlog tjedna, a nije zbog odsustva Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji je u posjedu “Nezavisnih novina”, navodi se kako postoji opasnost da se u vojarni “Ušivak” i oko nje, u općini Hadžići, nalaze minsko-eksplozivne naprave.

Ministarstvo civilnih poslova BiH o tome je obavijestilo Koordinacijski odbor za pitanja migranata, a Ministarstvo je ovu informaciju dobilo od Federalne uprave Civilne zaštite, te je Koordinacijski odbor, također, obaviješten da će Centar za uklanjanje mina BHMAC hitno pristupiti rješavanju ovog problema. Ovaj izvještaj bi se trebao naći na jednoj od narednih sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Mirsad Isaković, zastupnik SBB-a, kaže da je ova informacija zabrinjavajuća i kako je to neljudski odnos prema osobama koji bježe od ratnih strahota.

Zamislite, bježe od rata, a mi ih ovdje šaljemo u minirana područja. Mislim da je krajnje vrijeme da BiH, ali i EU odriješe kesu i da se na adekvatan način pomogne tim ljudima dok čekaju na prolaz do svoga odredišta, kaže Isaković.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, kaže da je vojarna “Ušivak” već trebala primiti prve migrante, ali je, po svemu sudeći, sve zaustavljeno dok se Mektić nalazi na nezasluženom odmoru.

Nijedan od problema s migrantima nije riješen, a vojarna koja ima prostor 100.000 metara kvadratnih 2005. godine je vraćena Vladi FBiH kao neperspektivna vojna imovina, a u nju nitko nije ulagao. Ako je točna mogućnost da se u njoj nalaze mine, onda je to prava tragedija, jer onda taj prostor nema nikakvih uvjeta za smještaj migranata, kaže Majkić za Nezavisne novine ističući kako to dokazuje da BiH nema kapaciteta riješiti problem migranata.

Za sedam mjeseci 9.548 migranata

U izvještaju stoji da je u prvih sedam mjeseci ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 9.548 nelegalnih migranata te da je namjeru za podnošenje azila u BiH iskazalo njih 8.805, dok je 708 osoba podnijelo zahtjev za azil, prenosi HMS.

Tvrde da je najviše migranata iz Pakistana 3.132, Sirije 1.577, Irana 1.130, Afganistana 1.102 i Iraka 808. U izvještaju se kaže da je od 20. srpnja do 26. srpnja prijavljeno 617 nezakonitih migranata.

Desk
Author: Desk

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x