Published On: Mon, Jul 20th, 2020

“MI SRBI SMO SVI CRNI, TO NAM JE OD 500 GODINA POD TURCIMA” Je li doista zaista tako? Odgovor dala GENETSKA MAPA!

Iako je još davno ukorijenjena predrasuda da su Srbi “crni” zbog miješanja sa Turcima, u njegovom postu genetska mapa Europe, rađena prema raspodeli haplogrupa detaljno  pokazuje da je ta pretpostavka pogrešna jer su srpski i turski geni jako različiti.

Istok Pavlović, internet preduzetnik, podijelio je  objavu u kojoj se detaljno razotkriva zašto su Srbi tamnije puti.

Čuveni mit “mi smo svi crni, to nam je od 500 godina pod Turcima”, zapravo nema baš mnogo veze sa istinom.

Srpski i Turski geni su veoma različiti.

Naše “crnilo” potječe zapravo od starosjedioca Balkana (Tračani, Iliri, Dačani…) sa kojima su se izmješali Slaveni koji su se doselili. Srbi imaju veoma malo “slavenskih” gena (R-M458, koji se smatraju tipičnima, kod Srba su zastupljeni maksimalno 12%)
Ono što se najvjerovatnije desilo jeste da su “crni” starosedeoci Balkana poprimili jezik došljaka, Slavena koji su njima bili nekakva “elita”. Sloveni su izdominirali kulturološki, a Tračani i Iliri genetski jer su bili brojniji.

Priroda ne zna za Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance… svi balkanski narodi su poprilično slični, kao. npr Norvežani i Šveđani. Naše razlike su isključivo kulturološke.

Zapravo, cijela postavka u kojoj mi uopće poredimo Srbe sa Turcima, Rusima, Bugarima… je pogrešna. Priroda ne zna za “nacije”. Kompletna paradigma genetike je u potpunoj suprotnosti sa paradigmom “nacija”.

Svi ljudi su kombinacija različitih grupa gena.

Svaki pokušaj dokazivanja tko je Srbin, a tko Hrvat ili Bošnjak uz pomoć genetike, zapravo dovodi do zaključka da ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci ne postoje – iz točke gledišta prirode.

Evo kome smo najsličniji!

Makedonci i Srbi imaju najviše istih gena (96%). Osim toga, nama su najsličniji Grci i Mađari.

Evo i liste nekih naroda po genetskoj sličnosti sa Srbima:

Makedonija 96% Grčka 66% Mađarska 65% Ukrajina 62% Rumunija 61% Litvanija 57% Bugarska 53% Poljska 52% Italija 51% Maroko 48% Tunis 43% Turska 42% Rusija 32%.