Published On: Ned, lip 4th, 2017

Meyer: BiH postoji na papiru, ali je zapravo fikcija

Da budemo potpuno iskreni, Washington se veoma malo interesira za Balkan. Četiri mjeseca od dolaska nove administracije nitko ne govori o Balkanu. To je zato što su tu Rusija, Kina, Bliski istok, terorizam – kaže Meyer.

Bivši američki obavještajac Steven Meyer ocijenio je kako zemlja BiH postoji na papiru, ali je zapravo ona fikcija.

– Moć nije u Sarajevu nego na drugim mjestima – u etničkim zajednicama, u američkom Veleposlanstvu u Sarajevu, barem kad je riječ o Federaciji BiH. Naravno, imaju veliki problem sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Uveli su mu sankcije. To je vrlo jadno i smiješno – istakao je Meyer.

On je rekao za Sputnjik da se zalaže za prekrajanje granica na Balkanu i da nema ničeg svetog u granicama, pojašnjavajući kako je do zaključka da one nisu održive došao još kada je devedesetih godina radio u regiji kao zamjenik šefa CIA-e za Balkan, prenosi Srna.

Meyer smatra kako se može realizirati ideja o “ujedinjenoj Albaniji” i o “Velikoj Srbiji”, odnosno nekoj vrsti konfederacije pravoslavnih područja.

Na pitanje ima li u vidu konfederaciju Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, on je rekao kako to ne mora da bude jedna zemlja, nego konfederacija država.

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi održati plebiscit u Republici Srpskoj kako bi se vidjelo što ljudi žele – ili nezavisnost ili da budu dio BiH ili dio Srbije.

– Mislim kako postoji i mogućnost da se tijesno surađuje s pravoslavnom Makedonijom. Suština je da u ovom dijelu svijeta pitanje suvereniteta nije riješeno. Ono što Pariz, Berlin i Bruxelles ne shvaćaju u vezi sa Balkanom jeste da ovdje još nije riješen taj problem suvereniteta – istakao je Meyer.

Kada je riječ o “ujedinjenoj Albaniji”, on smatra kako je “Srbija dovoljno jaka da se s time uhvati u koštac ako bi se tako nešto desilo – bila bi to Albanija, dio Kosova, dio Makedonije i možda čak Preševska dolina”, te kako bi ravnoteža tome bilo to što bi Srbija dobila sjeverni dio od rijeke Ibra.

U tom pogledu, kaže on, najvažnija stvar koju treba imati na umu jeste da lideri regije treba da drže SAD što dalje od toga, odnosno da SAD ne treba biti dio toga.

On je naglasio kako ovaj regija mora sam rješavati  probleme, a ne velike sile.

– Kad pogledate posljednje 22 godine, svaki put kad su se Amerikanci, a ponekad i Rusi, miješali u stvari u ovom području – to se nije dobro završilo. Posebno SAD. Sjedinjene Države trebaju se sržati podalje. Američki političari ne razumiju ovu regiju, ne razumiju etničku pripadnost. Ova regija mora sama da rješava probleme. Vi treba rješavati probleme, ne mi. Sve vrijeme je greška što mi mislimo kako imamo odgovore za ovu regiju, a mi ih nemamo. Ovdje mora postojati liderstvo – istakao je Meyer.

On je rekao kako su u regiji bila prevelika očekivanja od novog američkog predsjednika Donalda Trampa i kako je glavni problem što je interesiranje SAD za Balkan bilo na najvišem nivou devedesetih godina zbog ratova i zbog implikacija za NATO i američku politiku.

– Da budemo potpuno iskreni, Washington se veoma malo interesira za Balkan. Četiri mjeseca od dolaska nove administracije nitko ne govori o Balkanu. To je zato što su tu Rusija, Kina, Bliski istok, terorizam – kaže Meyer.

On pojašnjava kako to ne znači da ne postoje američki zvaničnici koji se interesiraju za regiju, ali to su oni nižeg ranga.

– Većinom je to sada posao američkih veleposlanika u regiji. Oni nemaju što raditi, pa izdaju naređenja, posebno u BiH – istakao je Meyer.