Published On: Sri, velj 12th, 2014

MESIĆ: Bojim se da ovo proljeće postane bosanska zima

 

Problemi u BiH se multipliciraju zato što stvari od početka ne valjaju,priopćeno je iz najmoćnijeg unitatističkog ureda zajednice Bošnjaka u Zagrebu kojeg vodi građanin Stipe Mesić. U  svom govoru  koji je nazvao sa Stipom uz  fildžan pred okupljenima u Kući ljudskih prava u Zagrebu, podupirući i dalje kršenje ljudskih prava Hrvata u BIH , kao da to ljudi i nisu,  iskazao je bojazan od većeg belaja. Kao krivca za nemire u BiH Mesić ne vidi slom bošnjačke nacionalisičke ideje koja je u dva dana pala na slučaju Orić i rezoliciji Europskog parlamenta. On za krivca optužuje pljačkaše u privatizaciji što je pomalo čudno jer pljačkaša u privatizaciji ima širom BIH dok se u srpskim i hrvatskim  entitetima u BIH ne događa bunt protiv te pljačke. Mesić naglašava kako je dopuna Daytonskog sporazuma nužna za opstanak i funkcioniranje BiH, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Mesić je istaknuo kako su Hrvatska, Srbija i BiH doživjele pretvorbu javnog u privatno vlasništvo, što je , umjesto zapadnim nazvao istočnim grijehom te je naveo niz hrvatskih tvrtki koje su uništene privatizacijom kako bi do posjeda došli tajkuni, a radnike bacili na ulicu. Mesić je dodao kako se u BiH dogodilo isto. Osim što se bavi lobiranjem i podmetanjem ovaj haaški pokajnik koji zatvora vidjeti neće, iako je bio drugi čovjek Hrvatske, neformalno nadređen ocrnjenoj hercegbosanskoj šestorki, Mesić  je po struci pravnik, ne ekonomist, pa ne razumije kao jugoslavenski sustav ekonomskih giganata kojim dirigira država a ne slobodno tržiše padom Jugoslavije ostaje obezglavljen i nekoordiniran. Tuzlanske tvrtke primjerice više nije imao tko koodinirati, prestale su veze među jugoslavenskim poduzećima a zapadni kapital koji se tu predstavio kao dobronamjeran činio je sve da prouzroči kaos i sve resurse naroda i naronosti Jugoslavije stavi pod kontrolu. Što čini i danas. Licemjerno je da upravo Mesić koji je bio isturena ruka zapadnog kolonijalizma i uništavanja socialističke privrede, te pretvaranja kontrolirane ekonomije u liberalno kapitalističku danas fildžani o tome.

“Bojim se da je ovo proljeće u BiH preambiciozno da bi bilo proljeće, da ne postane zima. Očito je da može dobiti neke druge dimenzije. Nije u pitanju opstanak ove ili one političke opcije ili regionalne vlade, u pitanju je opstanak BiH“, dramatizira Mesić.

“Kud je Milorad Dodik otišao?! Otišao je odmah u Beograd. On ima životinjski instinkt za održanjem, on je odmah otišao u centralu. U Beogradu mu nisu rekli: vaš glavni grad je Sarajevo, natrag u Sarajevo!“, rekao je Mesić i naglasio kako je u BiH uništena privreda koju nije lako obnoviti te postavio pitanje na koji način vratit BiH na europski put. Da je Dodik otišao u Washington na doručak za profesionlne prodavač nacionalnih interesa, kao što je svojedobno doručkirao Mesić onda bi Dodik bio zlatan dečko. No , đubre populističko, usudilo se prkositi politici regiona, soroševim medijima i NVO-ima.Mesić se zalaže sza mijenjanje strukture BiH, što se može jedino dogradnjom Daytona, i za gospodarsko osnaživanje države dovođenjem investicija, pritom upozorivši na spornu masivnost državne birokracije u BiH, čime i Mesić jasno staje na stranu onih koji zagovaraju unitarizam zemlje.

Međunarodna zajednica, prema Mesiću, sada je zaokupljena Sirijom i Ukrajinom i drugim svjetskim žarištima zbog kojih BiH nije u fokusu što također nije istina. Naime europski tisak, ovih dana prepljavljen je vijestima iz BIH, no budući da Mesić tek naklapa ruski, dok i hrvatski loše govori, normalno je da guglao nije. Rekao je kako problem Kosova nije velik u odnosu na probleme u BiH u kojoj se, prema njemu, mora ići na suštinska pitanja.

Mesić je izjavio kako bi novi izbori mogli dovesti do smirivanja situacije, ali je naglasio važnost promjene modela koji je na snazi od Daytonskog sporazuma, a u kojem samom piše da je moguća njegova nadogradnja.

Mesić je kao glavni socijalni razlog pobune spomenuo “pljačku i grabežno umorstvo privrede koju je omogućio zakon”. On ne vidi u BIH neriješeno nacionalno pitanje te slom jedne ideje arijevstva,  unitarnog, građanskog i vazda nevinog koncepta.

Poskok.info