Published On: Mon, May 7th, 2012

Mesarovi najmiliji: Damir Leko, predsjednik NO EP HZHB tražio pola milijuna maraka mita od vlasnika tvrtke Elektro Milas

Na posljednjoj sjednici tzv. Vlade Federacije BiH, koja je održana 30. travnja, prijedlog ministra energije,rudarstva i industrije Erdala Trhulja o davanju prethodne suglasnosti Nadzornom odboru Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne za imenovanje generalnog direktora i šest izvršnih direktora nije dobio potporu premijera Nermina Nikšića.

Premda se očekivalo da će generalnom direktoru Elektroprivrede HZHB Nikoli Krešiću i njegovim najbližim suradnicima, koji su u studenom prošle godine imenovani za vršitelja dužnosti, biti potvrđen mandat, Nikšić je od Trhulja zatražio da povuče prijedlog, navodeći kako odluka nije usuglašena, saznaje Slobodna Bosna.

Iako federalni parapremijer nije obrazložio razloge nenadanog prolongiranja imenovanja Uprave Elektroprivrede HZHB, Slobodna Bosna doznaje kako je na pomolu još jedan ozbiljan sukob unutar vladajuće koalicije. Spor je nastao nakon što je federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović zatražio da se umjesto sadašnjeg izvršnog direktora za distribuciju električne energije Miroslava Galića, koji je do imenovanja na tu dužnost radio u tvrtki Lijanovići doo, postavi njegov stranački kolega Damir Leko.

Leko je kao kadar Narodne stranke Radom za boljitak i dugogodišnji uposlenik Lijanovićevih tvrtka prošle godine izabran za predsjednika Nadzornog odbora Elektroprivrede HZHB, nakon čega je krenuo s ucjenama poslovnih partnera, od kojih je otvoreno tražio novac kako bi produžili ranije ugovore ili dogovorili nove poslove.

O Lekinom se reketaškim poslovima, međutim, u Hercegovini mjesecima nagađalo, sve dok Dalibor Milas, vlasnik tvrtke Elektro Milas iz Ljubuškog, nije javno upozorio da mu je predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede HZHB tražio 500.000 KM mita, kako bi dobio posao na tenderu vrijednom 2, 7 milijuna maraka.
Damir Leko, predsjednik NO EP HZHB tražio pola milijuna maraka mita od vlasnika tvrtke Elektro Milas

Milas je o kriminalnim metodama poslovanja Damira Leke obavijestio predsjednika HSP-a Zvonka Jurišića, tzv. predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog premijera Nermina Nikšića, a za pomoć se obraćao čak i katoličkim svećenicima i čelnicima oba HDZ-a.

Suočeni s teškim optužbama na njegov račun, federalni su ministri iz SDP-a, HSP-a i SDA odlučili odbiti prijedlog za imenovanje Damira Leke na poziciju izvršnog direktora za proizvodnju električne energije, iako bi jedina ispravna odluka bila njegova ekspresna smjena s funkcije predsjednika nadzornog odbora.

Slobodna Bosna doznaje  da su osim Damira Leke i Miroslava Galića, Lijanovići na dužnost izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom Elektroprivrede HZH postavili Miroslava Prusinu, koji je u njihovoj obiteljskoj tvrtki, do studenog 2011., vodio poslove prodaje.