Published On: Uto, lis 22nd, 2013

JEDINA ZAŠTIĆENA VRSTA U BIH: Hypo Alpe Adria Lijanovići

Nakon što je „Avaz” otkrio malverzacije podvaljivanjem fiktivnih ugovora o pozajmici stotina tisuća  maraka koje su članovima i kandidatima Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) davali Lijanovići i njihovi poslušnici, otkriveno je i da uposlenim kadrovima te izabranim zvaničnicima NSRzB-a uzimaju i 20 posto od plaće.

Prema informacijama do kojih smo došli u vrhu Vlade Kantona Sarajevo, zastupnik NSRzB-a u Skupštini KS Damir Čardžić u ime jednog od čelnika stranke Jerke Ivankovića Lijanovića, od svih kadrova koje je postavio u upravne i nadzorne odbore uzima 20 posto njihovih primanja.

Potvrđeno nam je da taj princip važi i kada zaposle nekoga u preduzeća koja su dobili pri političkoj raspodjeli funkcija, poput „Poljoprivrednog dobra Butimir”, Veterinarske stanice KS, Centra „Skenderija”, “Sarajevo arta”…

– Nedavno je u Kantonalnoj upravi za šumarstvo, koja je u sklopu Ministarstva privrede, koje je pripalo NSRzB-u, primljeno sedam lugara. Svaki od njih morao je potpisati da će za Čardžića, odnosno stranku, izdvajati 20 posto od plaće. U Veterinarsku stanicu zaposlili su pripravnike, kojima od 600 KM uzimaju 20 posto – rekao je „Avazov” izvor.

Visoke plaće 

Prema našim informacijama, u Kantonu je ukupno u UO i NO imenovano ili zaposleno u preduzećima na desetine kadrova od kojih iz NSRzB-a uzimaju 20 posto mjesečnih primanja. Novac daju iz ruke u ruku, bez ikakvih računa i priznanica.

– Samo od sedam lugara Kantonalne uprave za šumarstvo, kojima je prosječna plaća oko 1.000 KM, mjesečno uzimaju 1.400 maraka. Uzimaju i od direktora koje su postavili, a koji imaju vrlo visoke plaće, članova UO i NO… To znači da na mjesečnom nivou ucjenama saberu desetine hiljada KM – naveo je naš izvor.

Selma Halković, jedan od članova NSRzB-a u više upravnih i nadzornih odbora, kazala nam je jučer da o ovoj praksi uzimanja novca od naknada ne može ništa govoriti.

Hrenovica nije pristao

Ministar privrede Emir Hrenovica, kojem je Čardžić aktivirao fiktivni ugovor prema kojem od ministra traži da mu vrati 100.000 eura, koje ovaj nikada nije ni uzeo, rekao nam je da su i od njega tražili 20 posto, ali da nije pristao na to. Hrenovica je potvrdio da je to uvezan sistem te da isto rade i u ostalim kantonima i na drugim nivoima vlasti. Poznati je slučajevi potpisivanja fiktivni pozajmica sa članovima Uprave JP Elektroprivrede H-Z Herceg Bosne koje je postavio Lijanović, zatim sa svim članovi nadzornih odbora koje imenuju Lijanovići.