Published On: Sri, srp 6th, 2016

Merkel za smjenu Junckera, a protiv nije ni Schäuble

Za njemačkog ministra financija i političara čiji se glas ozbiljno sluša sadašnje stanje, zbog porasta demagogije i intenziviranja euroskepticizma na cijelom kontinentu, više nikako nije održivo.

Europa treba napraviti brze i pragmatične poteze kako bi građanima šokiranima Brexitom pokazala snagu, poručio je u nedjelju njemački ministar Wolfgang Schäuble u intervjuu za novine Welt am Sonntag.

Iako i sam zagovornik ideje o “više EU”, Schäuble tvrdi kako sada nije vrijeme ni za velike vizije, ni za reforme, nego za pragmatičnu učinkovitost. Potrebno je, tvrdi on, riješiti ključne probleme s kojima se EU muči kako bi Unija dobila natrag povjerenje svojih 508 milijuna stanovnika.

A ako bude potrebno, smatra Schäuble, treba zaobići i “spori Bruxelles” te probleme riješiti na međuvladinoj razini.

Ne mora svih 27

– Ako svih 27 država ne stane iza ideje, krenimo s manje njih. A ako Europska komisija ne bude djelovala sukladno tome, uzet ćemo stvari u svoje ruke i riješiti probleme između vlada – tvrdi Schäuble. Taj se koncept, dodaje, pokazao uspješnim tijekom krize eura.

No, ovaj put javnost očekuje odgovore oko politike migracije i azila. – Članice bi trebale objasniti što mogu učiniti na nacionalnoj razini, a ono što ne možemo sami, mora se učiniti na onoj europskoj – ističe Schäuble koji vjeruje da dosadašnje stanje, zbog porasta demagogije i intenziviranja euroskepticizma, više nije održivo.

Kada govori o “pragmatičkoj učinkovitosti”, Schäuble predlaže nekoliko rješenja: shemu obuke za milijune nezaposlenih mladih ljudi, “energetsku uniju” od koje bi koristi imali istočni partneri EU, zajedničku vojnu nabavu kako bi se uštedio novac i stvaranje europskog digitalnog “clauda” nauštrb američkog monopola (koalicijski partneri CDU, socijalni demokrati, naglašavaju jačanje sigurnosne mreže za siromašne ili nezaposlene).

Prioritet je, tvrdi Schäuble, spriječiti dezintegraciju “u požaru” i izbjegavati “uobičajenu retoriku”.

– Moramo ostati ozbiljni. Situacija je toliko ozbiljna da moramo prestati igrati uobičajene europske i briselske igre. EU je možda pred najvećim testom u svojoj povijesti – tvrdi Schäuble, navodeći kako i dalje smatra da je Jean-Claude Junckerprava osoba za funkciju predsjednika Europske komisije. – Ja sam gurao Junckera – rekao je Schäuble.

– Rasprava o kadrovima ne vodi nas nikamo dalje. Odluka o Brexitu mora biti poziv na buđenje. O tome se radi – tvrdi Schäuble, jedan od glavnih faktora njemačkog ujedinjenja te šef kabineta bivšeg kancelara Helmuta Kohla u 1980-ima.

No, s njegovim se mišljenjem o Junckeru navodno ne slažu neki drugi ključni berlinski igrači. Mediji prenose da je njemačka kancelarka Angela Merkelnezadovoljna time kako se Juncker nosio sa situacijom uoči referenduma kao i s planovima da preuzme kontrolu nad pregovorima o izlasku.

Pritisak raste

– Pritisak da Juncker podnese ostavku samo će rasti i Merkel će to morati riješiti iduće godine – izjavio je jedan od njemačkih ministara pod uvjetom anonimnosti, dodajući kako je Juncker opet pokazao da radi protiv zajedničkog interesa i da je njegova reakcija na Brexit bila jako štetna.

Korijen tenzija leži i u neslaganjima oko toga tko bi trebao voditi pregovore s Velikom Britanijom nakon što ona aktivira Članak 50: države EU ili, pak, Komisija. Juncker je na funkciju glavnog pregovarača htio staviti svoga glavnog savjetnikaMartina Selmayra, no “zeznulo” ga je Vijeće Europe koje je osnovalo svoju radnu skupinu za Brexit na čijem je čelu belgijski diplomat Didier Seeuws (a u biti je sve to samo vrh sante leda – mnogo kompliciranije priče o tome kako uravnotežiti snage između Bruxellesa i glavnih europskih gradova).

što je više europe Juncker i predsjednik Parlamenta EU Martin Schulz žele dublju integraciju (neki to tumače kao micanje snage s glavnih EU gradova i potpirivanje euroskepticizma). Merkel i Schäuble, s druge strane, žele “više Europe”, dakle intenziviranu suradnju država bez daljnjeg prijenosa ovlasti na Bruxelles. Navodno je čak i sama Angela Merkel rekla da je Juncker postao dio problema.

Status quo ne može biti odgovor na Brexit – poručio je europski povjerenik za ekonomsku politiku Pierre Moscovici, a slično je poruka Christine Lagarde iz MMF-a.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>