Published On: Sri, stu 4th, 2015

MERKEL SE BOJI RATA NA BALKANU, A NEW YORK TIMES HVALI RH I SRBIJU 'Surađuju na način koji je do jučer bio nezamisliv'

MERKEL SE BOJI RATA NA BALKANU, A NEW YORK TIMES HVALI RH I SRBIJU 'Surađuju na način koji je do jučer bio nezamisliv'

Na dan kada je njemačka kancelarka Angela Merkel na jednom stranačkom skupu, pojašnjavajući svoju politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama, izrazila bojazan da bi zatvaranje njemačke granice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu, ugledni američki New York Times objavio je članak o uspješnoj suradnji Hrvatske i Srbije na tranzitu izbjeglica.
U reportaži iz Šida koju potpisuje novinar Matthew Brunwasser navodi se kako su ‘dvije nekoć zaraćene države sklopile rijedak dogovor kako bi olakšale put migranata u Europi tako što im osiguravaju prijevoz vlakom preko državne granice ne bi li im prolazak kroz Zapadni Balkan, područje poznato po zastojima, kaosu i bijedi, učinile jednostavnijim’.
Navodi se da je ovakav dogovor sve donedavno bio nezamisliv te da je mjesto s kojega polaze vlakovi samo nekoliko kilometara udaljeno od lokacija na kojima je početkom 90-ih došlo do prvih incidenata između Hrvata i Srba, koji su kasnije prerasli u krvavu agresiju.
‘U nedostatku učinkovitog plana Europske unije, dogovor je neuobičajen napor ovih dviju država da zajednički, službeno i javno, rade na upravljanju humanitarnom krizom koja se produbljuje s tisućama novih izbjeglica koje stižu, a temperature zraka padaju’, piše NYT.
‘Savez je pun novotarija. Primjerice, po prvi je put hrvatskoj policiji dozvoljeno da obavlja posao na srpskom teritoriju. U utorak, koji je bio neobično topao i sunčan, uniformirani hrvatski policajci radili su zajedno sa svojim srpskim kolegama na ukrcaju migranata na hrvatske vlakove’, navodi ugledni američki dnevni list.
Glasnogovornica UNHCR-ove podružnice u Srbiji Melita Šunjić za NYT kaže da je situacija na graničnom prijelazu Berkasovo-Bapska, koji je zahvaljujući novom režimu tranzita sada prazan, bila jako teška. ‘Imali smo velikih problema s dopremanjem pomoći ondje, izbjeglicama je bilo jako neudobno’, kazuje Šunjić i navodi kako su migranti nerijetko bili prisiljeni provoditi noći na otvorenom i blatnjavom terenu, bez struje, vode ili svjetla.
‘Mislim da smo svi shvatili da nema smisla ne surađivati’, izjavio je srbijanski državni tajnik za izbjegliceVladimir Čučić. ‘Za obje je strane zima veliki problem. Za nekoliko će tjedana biti katastrofa kad počnu kiše i snijeg. S Hrvatima, Makedoncima, Nijemcima i Mađarima možete pregovarati, ali s Bogom pregovora nema’, kaže Čučić.
NYT citira hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji vjeruje da će dogovor dviju država funkcionirati, dok njegov srbijanski kolega Nebojša Stefanović kaže da će migranti doći i otići, a susjedi ostaju jedni uz druge.
‘Ne trebamo se uvijek slagati ili voljeti jedni druge, ali surađivati moramo. Trebaju nam dobri odnosi zbog sigurnosti i u interesu obaju naroda’, rekao je Stefanović.
Melita Šunjić je također zadovoljna novom organizacijom. ‘Ovo je velika stvar za izbjeglice. Sve ide jako organizirano, jednostavno i brzo’, rekla je.
Ipak, Jovana Vinčić iz srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila upozorava da, premda dogovor trenutno funkcionira, čim jedna strana dosegne svoj kapacitet, nastat će kaos.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare