Published On: Mon, Aug 31st, 2015

Merkel: Primite izbjeglice ili će Shengen na dnevni red

BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se raspravljati o Schengenu ukoliko zemlje EU ne raspodijele izbjeglice.
Ona je na taj način reagirala na zahtjev Mađarske upućen zvaničnom Berlinu da kaže kako misli da se riješi izbjeglička kriza u Europi.
“Ako ne uspijemo da se dogovorimo u vezi s ravnomjernog prihvaćanja izbjeglica, onda će svakako schengensko pitanje biti na dnevnom redu”, istaknula je Merkel.
Pitanje Schengena već je otvorila Austrija, odlukom da djelomično zatvori slobodan prolaz na granicama i uvede kontrolu, koja je u prvom redu usmjerena na kamione za koje se sumnja da prevoze izbjeglice.
“Provodit provjere na neodređeno, Ispitivaćemo sva vozila za koja budemo sumnjali da kriju izbjeglice”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.
Prema njemim riječima, službeni Beč nije uveo kontrole na granicama “kao nekada”.
“Ne, ne kršimo Schengenski sporazum”, dodala je Mikl-Lajtner.
Na autocesti u Mađarskoj prema granici s Austrijom jutros je formirana kolona automobila u dužini od 30 kilometara, nakon što su austrijske vlasti na istočnim granicama pooštrile kontrolu vozila u kojima bi mogle da se kriju prokrijumčarene izbjeglice.