Published On: Wed, Oct 28th, 2015

Merkel osramoćenom Karamarku: “Aha, engleski vam je loš”


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko susreo se juče u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nakon sastanka, iz HDZ-a su se hvalili da su od kancelarke “dobili podršku jer se radi o bliskim strankama”. Ipak, zaboravili su da spomenu neprijatnu situaciju u kojoj je našao Karamarko.

Naime, novinar Hrvatske radiotelevizije je mobilnim telefonom snimao početak sastanka, odnosno trenutak kada je Angela Merkel upitalaTomislava Karamarka i delegaciju HDZ-a na njemačkom jeziku: “Na kojem ćemo jeziku razgovarati – njemačkom ili engleskom?”.
Karamarko je samo blijedo pogledao kancelarku i sjeo na stolicu, ne progovarajući ni riječ.
Merkel je zatim je još jednom, ponovo na njemačkom upitala: “Aha, engleski vam je loš?”, a lider HDZ-a je ponovo ostao nijem. Srećom, u pomoć je pritekao sekretar hrvatske stranke Miro Kovač i odgovorio da će se razgovori voditi na njemačkom.
Prema snimcima koje je objavila HRT može se vidjeti da se Karamarko nije baš najbolje snašao u komunikaciji na njemačkom jeziku, budući da ni tokom rukovanja s Angelom Merkel nije izustio niti jednu riječ.
Snimke sastanka možete pogledati na sajtu HRT-a, klikom OVDJE.