Published On: Čet, svi 20th, 2021

Merkel: Ispravno je što se Izrael brani od napada

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel istaknula je pravo Izraela na samoobranu ali je rekla kako, u svrhu poticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom islamističkom skupinom Hamasom, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

“Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja”, rekla je Merkel na 23. europskom forumu javnog servisa Westdeutsche Rundfunk u Kölnu. Ona je rekla kako Europska unija kroz transatlantsku suradnju želi pridonijeti da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

Njemačka podržava Izrael

Merkel je kazala kako su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu odgovarajućim kanalima preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju. Ona je međutim još jednom istaknula pravo Izraela na samoobranu.

“Mi čvrsto podržavamo pravo Izraela na samoobranu. I ispravno je što se Izrael masivno brani od napada”, rekla je njemačka kancelarka koja je istodobno napala i antisemitske ispade tijekom prosvjeda proteklih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada se prosvjeduje ispred sinagoga, kada se spaljuju zastave i kada se jasno daje do znanja da se ne radi o političkom prosvjedu nego o Židovima općenito, onda tu nema mjesta za toleriranje”, rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas boravi u Izraelu i Palestinskim područjima, gdje vodi razgovore s obje strane s ciljem postizanja obustave napada. On je prvi visoki europski dužnosnik koji je posjetio regiju od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

“Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih europskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući čimbenik”, upozorila je Merkel.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>