Published On: Uto, svi 16th, 2017

Merkel i Macron dogovorili izmjene ugovora EU!

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je došao u Njemačku u svoju prvu inozemnu posjetu od stupanja na dužnost, javlja AP.

Macron je doputovao u Berlin dan nakon što je položio zakletvu za predsjednika, nastavljajući tradiciju francuskih predsjednika kojima je prva inozemna destinacija Njemačka. On je četvrti francuski predsjednik za gotovo 12 godina koliko je Angela Merkel na mjestu kancelarke.

Veliki broj ljudi, neki mašući europskim zastavama, čekali su ispred zgrade njemačke vlade da vide dolazak francuskog predsjednika.

Njemačka i Francuska su tradicionalno generatori europske integracije, ali veza je postala sve više neujednačena posljednjih godina kako se Francuska bori s ekonomskim teškoćama. Macron je prethodno posjetio Angelu Merkel u ožujku, kada je bio predsjednički kandidat.

Merkel je kazala da će Njemačkoj dugoročno biti dobro samo ako Europi bude dobro i da izbor novog francuskog predsjednika nudi šansu da se unese dinamika u europski razvoj.

Pozvala je na “novu dinamiku” u njemačko-francuskim odnosima, naglasivši da su interesi dvije zemlje usko povezani, dok je Macron pozvao na “povjesno reformiranje” Europe.

Kazala je da je Njemačka u načelu spremna razgovarati o izmjenama ugovora EU ako je to potrebno, prenosi AP.

– Bila bih spremna poduzeti takav korak, ali najprije moramo utvrditi što želimo reformirati… S njemačke točke gledišta, moguće je izmijeniti ugovore EU – izjavila je ona, prenosi Reuters.

– Svatko od nas zastupa interese svoje zemlje, ali su interesi Njemačke prirodno usko vezani s interesima Francuske – dodala je.

Macron je, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon razgovora s Merkel naglasio da želi “manje birokratsku, a više zaštitničku Evropu”, prenose agencije.

Reforme, kako je naveo, namjerava sprovesti u narednih nekoliko mjeseci, rekavši da izmjene ugovora EU više neće biti “tabu tema” za Francusku, javlja Reuters./HMS/