MERKEL: Dogovor u Bruxellesu ili ne možete u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel zaprijetila je otvoreno Beogradu i Prištini da samo napredak u dijalogu omogućava njihovo približavanje EU. “Samo ako bude napretka (u dijalogu Beograda i Prištine) biti će napretka i u vezi s približavanjem Europskoj uniji.

Vrijeme je za kompromis”, rekla je Merkelova u Berlinu poslije razgovora s premijerom Kosova Isom Mustafom, prenijela je njemačka agencija DPA.

Merkelova je ukazala na to da je za čitavu regiju zapadnog Balkana važno da države održavaju tješnje kontakte.

“Mi razgovaramo sa obje strane, ohrabrujemo obje strane”, rekla je Merkelova, dodavši da je Njemačka zainteresirana za pravedan sporazum Beograda i Prištine.

Kako Blic saznaje, taj dogovor u noći između ponedjeljka i utorka, poslije punih 17 sati briselskog dijaloga, nije postignut jer kosovska delegacija nije htjela da potpiše sporazum o ZSO, zbog čega je premijer Aleksandar Vučić prelomio da onda neće potpisati ni dogovoreni sporazum o telekomunikacijama.

Vučić i kosovski premijer Mustafa finalizirali su tekst dokumenta o telekomunikacijama, a gotovo je bilo sve dogovoreno i oko Zajednice srpskih općina (ZSO), kada je kosovska delegacija pred sam kraj pregovora odjednom zatražila da se iz sporazuma o ZSO praktično izbaci četvrtka točka samog Briselskog sporazuma.

Priština je pokušala da isposluje da ZSO bude asocijacija općina koja ne bi imala veća ovlaštenja, dok Beograd insistira na tome da ZSO ima nadležnost za urbano i ruralno planiranje, u oblasti obrazovanja, zdravstva i ekonomskog razvoja. Energetika i “Park mira”” nisu došli na red u Briselu preksinoć.