Published On: Pon, ruj 19th, 2016

MERKEL: Da mogu, vratila bih stvari oko izbjegličke krize unatrag

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel preuzela je u ponedjeljak odgovornost za neuspjeh svoje stranke na izborima za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg – Zapadno Primorje te priznala greške u politici prema izbjeglicama.
”Da mogu, vratila bih vrijeme mnoge, mnoge godine unatrag kako bi se s vladom i ostalim odgovornima bolje pripremila na situaciju koja nas je u kasno ljeto 2015. zatekla više-manje nespremnima”, rekla je Angela Merkel nakon sjednice predsjedništva CDU-a u ponedjeljak aludirajući na izbijanje izbjegličke krize prije godinu dana i dolazak preko milijun izbjeglica u Njemačku, prenosi Hina.
Naglasila je da će pokušati biti uvjerljivija kako bi onima koji su razočarani pokazala svoja temeljna načela u politici prema izbjeglicama.
”Rješenje izbjegličke krize neće ići brzo, između ostalog i zbog toga što, moram to priznati, prošle godine nismo uradili sve kako treba”, rekla je Merkel.
Njemačka kancelarka je objasnila kako se ‘predugo pouzdala u Dublinski postupak’.
”Mislila sam da smo se mi Nijemci jednostavno riješili izbjegličkog problema kroz Dublinski postupak. No to je bilo pogrešno”, rekla je.
Predsjednica CDU-a je naglasila da rečenicu ‘Mi to možemo’, koja je postala sinonimom za njezinu izbjegličku politiku, više neće tako često upotrebljavati te je objasnila da je ta rečenica krivo shvaćena i ‘pretjerano često’ upotrebljavana.
Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je o smjernicama demokršćanske politike nakon neuspjeha na pokrajinskim izborima u nekoliko saveznih pokrajina, javlja Hina.
Jačanje desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) kancelarkini kritičari usko povezuju s njezinom izbjegličkom politikom.
Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), s kojom CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, zaprijetila je uskraćivanjem podrške ako Merkel ne promijeni smjernice svoje izbjegličke politike.