Published On: Pet, kol 20th, 2021

Merkel će od Putina tražiti podršku za Schmidta

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik, dobio je podršku Angele Merkel, njemačke kancelarke, i njene vlade u obavljanju njegove dužnosti.

Iako je i odranije bilo poznato da je upravo najuži krug suradnika Angele Merkel predložio i dogovorio ovo imenovanje s međunarodnim partnerima, činjenica da je Merkel organizirala službeni sastanak, zatim ga na formalan način najavila u medijima i poslije sastanka izdala priopćenje u kojem je eksplicitno potvrdila podršku Schmidtu znači ogroman vjetar u leđa Schmidtu koji se u BiH suočava s problemima s kojima se nijedan njegov prethodnik nije morao suočavati – blokada i bojkot dijela domaćih političkih snaga i nepriznavanje od strane službene Moskve i Pekinga.

“Deutsche Welle”, njemački servis za inozemstvo koji se financira iz proračuna Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, objavio je zanimljivu analizu u kojoj ističe da će Merkel u Moskvi, u koju dolazi sutra, tražiti ili podršku Putina za Schmidtov mandat ili makar da mu ne smeta u njegovom poslu. Slične ocjene su iznosile i “Nezavisne novine” proteklih tjedana i mjeseci, pozivajući se, uglavnom, na izvore bliske Berlinu.

“Moskvi je potreban Berlin, koji je ostao među najpouzdanijim, ako ne i jedini, partner unutar Rusiji veoma važne EU. Vladimir Putin mora biti zahvalan Angeli Merkel zbog suzdržanosti Berlina kada su u pitanju nove sankcije Bruxellesa Kremlju. A tu je naravno i njemački diplomatski uspjeh: spašavanje plinovoda Sjeverni tok II, što je Berlin uspio progurati, usprkos ogromnom otporu zemalja poput Poljske, s kojom Njemačka takove ima osjetljive odnose”, navodi DW.

“Nezavisne novine” su od svojih izvora neizravno saznale da će Njemačka od Rusije tražiti pomoć da se umiri nezadovoljstvo u BiH izazvano odlukom Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika, da nametne odredbe o kažnjavanju negiranja genocida u Kaznenom zakonu BiH.

Međutim, kako se čini, Rusija je u komfornoj poziciji, jer Schmidt neće imati uspješan mandat ako ne dovede za isti stol sve faktore u BiH, čak i ako mu Moskva ne bude pravila izravno probleme tako da osporava njegov legitimitet, s obzirom na to da je jasno da su se Berlin i Bruxelles odlučili da ne posežu za sankcijama.

S druge, pak, strane, kao što primjećuje i DW, Rusija i te kako treba Njemačku, i bilo bi iznenađenje ako bi se Rusija oglušila da makar malo pripomogne Schmidtu, posebno u kontekstu njemačkih političkih napora na Balkanu, a koji su, prvenstveno, vezani za zajednički ekonomski prostor u regiji od kojeg bi i Moskva mogla imati velike koristi.

Za Farisa Kočana, političkog analitičara i istraživača na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, prijem za Schmidta kod Merkel je i simboličan povratak Njemačke na zapadni Balkan u institucionalnom smislu, za koju kaže da je još primijećena ne samo kao vodeća država u EU, nego i država koja ima ekonomsku i političku snagu osigura napredak regije. I on smatra da će ključ za uspješnost ili neuspješnost Schmidtove misije u BiH biti njegova mogućnost da se nametne kao faktor kojeg će prihvatiti svi dijelovi bh. političkog spektra.

“Pitanje ostaje do koje mjere je funkcija visokog predstavnika bitna bh. društvu i do koje mjere on još uživa legitimitet u društvu za provođenje različitih politika. Od propalih prudskih i butmirskih procesa je sama funkcija visokog predstavnika sve manja i manja u društvu, a i pitanje je kako će Schmidt svoje ovlasti i mandat iskoristiti da vidi BiH u širem kontekstu, ne samo vezano uz dnevnopolitičku borbu”, ističe Kočan za “Nezavisne novine”.

Dodaje da će najbitnije za Schmidta biti da osigura da BiH ne bude izolirana u regiji , kroz njeno uključivanje u “mali Schengen”.

“Ako mu uspije svoj mandat vezati na to da se bavi više ili manje uvjetima koje BiH mora doseći da bude spremna za integraciju u EU, onda će vjerojatno biti uspješniji i u odnosima s političkom elitom u BiH. A samu podršku će mu nuditi Njemačka i sigurno i EU, tako da takvi sastanci ohrabruju, kada dođemo do pitanja bitnosti i funkcije OHR-a u BiH”, smatra on./HMS/

guest
nije obvezno
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x