Published On: Tue, Nov 3rd, 2015

ZLOKOBNE VIZIJE MERKELOVE: Ako Njemačka zatvori granicu mogući i vojni sukobi na Balkanu


Njemačka očekuje do kraja godine ukupno milijun izbjeglica umjesto 800.000 kako se ranije procjenjivalo, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Merkel je kazala da njemačka policija teško kontrolira priljev izbjeglica na granici između Njemačke i Austrije, napominjući da Njemačka neće biti u stanju prihvatiti sve one koji žele u tu zemlju.
Istovremeno, Merkel je upozorila na moguće vojne sukobe na Balkanu ako Njemačka zatvori svoju granicu s Austrijom za izbjeglice, piše Bild. Kao primjer navela je dizanje ograde na granici između Mađarske i Srbije, zbog čega su izbjeglice krenule novom rutom preko Hrvatske i Slovenije, a tenzije među zemljama na Balkanu su porasle.
Merkel odbija biti pesimistična, ali vjeruje da će se stanje pogoršati puno brže nego što se misli. Istaknula je i kako je zadaća Njemačke, kao jedne od najutjecajnijih članica EU, predložiti zajedničko rješenje za izbjeglice, napominjući da će se ono morati provoditi postupno.
Njemačka kancelarka je navela i kako razumije zabrinutost Nijemaca, ali apelira na humanost i poštivanje ljudskog dostojanstva izbjeglica.
Na moguće postupno zatvaranje vrata za migrante i izbjeglice u Njemačkoj upozorava u komentaru ljubljansko “Delo”, koje navodi da je kancelarka Merkel zasad uspjela smiriti nezadovoljstvo bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera njezinom izbjegličkom politikom, ali da kancelarka ima “sve manje manevarskog prostora” za primanje migranata u velikom broju i da će sestrinskoj stranci, koja s njezinim CDU-om već pola stoljeća čini političku uniju, morati dati ustupke.
List upozorava na Seehoferovu izjavu nakon sastanka s Merkel o migrantskoj krizi prema kojoj će se migranti kojima Njemačka odbije dati azil “moći sasvim slobodno vratiti u domovinu ili nekamo drugo”, ocjenjujući da to čak “zvuči kao prijetnja” državama na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti, jer može značiti da će ih Njemačka vratiti njima, a ne vratiti u izvorne države.
“Njemačka vrata postupno će se zatvarati izbjeglicama, ali će se Merkel i dalje zauzimati za traženje europskih i svjetskih rješenja za izbjegličku krizu. Međutim, dosad ju je velika većina država članica EU-a ostavljala na cjedilu. Ona će nastaviti stvarati savezništva za rješavanje bliskoistočnih i drugih kriza. Međutim, za političarku koja je odlična pragmatičarka, ai za ostale europske političke vođe, postoje granice “, navodi list.