Published On: Pon, svi 2nd, 2022

MERDŽO: Moguće je i da OHR intervenira

Konačnu odluku o načinu sudjelovanja na izborima donijet će Hrvatski narodni sabor. Ne vidim razlog zašto ne bismo izabrali legitimnu vlast u županijama gdje nisu narušena izborna pravila i gdje je omogućen izbor legitimnih predstavnika, rekao je za Dnevnik.ba Josip Merdžo, glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora.

“Zašto ne bismo izabrali vlast u županijama gdje nisu narušena izborna pravila“

Izbori za Dom naroda Parlamenta Federacije, podsjeća Merdžo, i nisu na dan izbora, 2. listopada, nego posredni izbora i zato treba vidjeti, kako kaže, hoće li se u međuvremenu nešto promijeniti.

“Potrebno je vidjeti kakvi će biti odnosi snaga u tom slučaju u županijskim skupštinama, pa tek onda odlučiti o sudjelovanju u tom procesu. Uglavnom, odluku će donijeti HNS“, ističe Merdžo.

U teoriji, napominje, postoji šansa da se Izborni zakon BiH promijeni do održavanja izbora, ali nije realno očekivati da se to dogodi u redovitoj proceduri u Parlamentarnoj skupštin BiH.

“Tehnički gledano, SIP bi mogao raspisati izbore i onda ih odmah odgoditi na 30 dana. Bi li to vrijeme bilo dovoljno da se usvoji dogovor i provede procedura, nisam siguran. Intervencija Visokog predstavnika je jedan od mogućih scenarija“, izjavio je.

“Jedinstvenost BiH”

BiH je sama po sebi jedinstven primjer u svijetu kako po brojnim promašajima međunarodne politike tako i po nesposobnosti i nespremnosti domaćih aktera da dođu do realno mogućih dogovora o funkcioniranju zajedničke države. Postojanje Ureda visokog predstavnika, tzv. Bonske ovlasti, fizičko i funkcionalno uništenje Hercegovačke banke, nametanje zakona i izmjena entitetskih ustava, nepoštivanje i izbjegavanje provedbi odluka Ustavnog suda BiH, pozivanje na vlastiti vitalni interes kako bi se spriječio vitalni interes onog drugog samo su neki od pokazatelja ‘jedinstvenosti primjera’ Bosne i Hercegovine.

Moguće i da OHR intervenira

I do sad smo imali primjere da je OHR intervenirao u Izborni zakon i ustave entiteta zbog odluka Ustavnog suda BiH, a hoće li to, ovog puta, biti slučaj, nije nikome jasno.

“U slučaju Mostara to nisu napravili, ali je tu došlo do dogovora domaćih aktera o novim izbornim pravilima za izbor gradskog vijeća, uz opstrukciju Bakira Izetbegovića oko ostalih elemenata potpisanog sporazuma. Izbori za Mostar su bili odgođeni upravo zbog poštivanja procedura propisanih Izbornim zakonom i usvajanja izmjena zakona u Parlamentu BiH“, rekao je.

SIP je pod utjecajem sarajevskih stranaka i međunarodne zajednice

Jasno je, dodaje da Središnje izborno povjerenstvo nije zakonodavac i da ne može donositi zakona, ali nije isključeno, ističe, da će pokušati donijeti interne akte kojim se se, u suštini, reguliralo ono što je zakonska materija.

“SIP je pod velikim političkim utjecajem sarajevskih stranaka, a i međunarodnih čimbenika. Ne treba zaboraviti da Tužiteljstvo BiH provodi radnje vezane uz zloupotrebe koje su se dogodile tijekom lokalnih izbora 2020. godine gdje je ukazano i na određene nezakonite aktivnosti pri brojanju glasova pristiglih poštom, a za što je  izravno bilo odgovorno Središnje izborno povjerenstvo. Izbor izaslanika u Dom naroda FBiH mora biti reguliran Izbornim zakonom BiH“, izjavio je Merdžo.

Moguće je, napominje glavni tajnik HNS-a, i da se razmišlja o tomu kako ponovno izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, ali i odabrati izvršnu vlast u Federaciji.

“Sada šute i Sejdić i Finci i Zornić“

“Odjednom je nestala potreba da se implementiraju odluke Europskog suda u Strassbourgu koje je nudila hrvatska stranaka i otkloni diskriminacija pri samoj kandidaturi. Sada šute i Dervo Sejdić i Jakob Finci i Azra Zornić. Svi prijedlozi koje je nudila hrvatska stranaka u pregovorima podrazumijevali su mogućnost kandidiranja svih osoba s pravom glasa u BiH, bez diskriminacije“, rekao je.

“Neka OHR ukine nametnute amandmane na Ustav FBiH“

Hrvati u BiH su do sada, podsjeća Merdžo, u političkom smislu preživjeli i Alijansu i Platformu, ali je pitanje: je li BiH bilo bolje?

“Nije naravno. Apsuradno je da se nametnutim izmjenama Ustava FBiH može negirati većinska volja Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Neka OHR to izmjeni jer takvo nešto nije postojalo u Ustavu FBiH iz 1994. godine. Ta nametnuta norma nema nikakve veze s odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti zbog koje su navodno vršene izmjene Ustava FBiH“, tvrdi Merdžo.

Hrvatska strana je do sada uspjela, podsjeća,  u dva navrata na Ustavnom sudu BiH oboriti nametnute odredbe Izbornog zakona BiH u slučaju Mostara i Doma naroda FBiH (predmet ‘Ljubić’) dok je Bošnjačka strana očito zadovoljna sa svime što je OHR nametnuo tako da se čini da je njegova uloga ispunjavanje želja sarajevske politike.

Pitanje je, dodaje,  zna li međunarodna zajednica što uopće želi od Bosne i Hercegovine jer članstvo u EU jesz svakako poželjan scenarij, ali ne mogu i ne smiju se zanemarivati povijesni temelji BiH.

“To je bilo prepoznato u Daytonu i neposredno nakon rata BiH se kretala naprijed u svakom pogledu. Tada na scenu stupaju nametanja izmjena ustava Federacije BiH i Hrvati se guraju u podređenu poziciju. Je li to dio smišljenog plana ili neodgovorno djelovanje međunarodnih predstavnika u BiH nije bitno jer je posljedica ista i živimo je i danas“, rekao je Merdžo.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Europsky
Europsky
17 dana prije

Moguce je da padne kisa danas;
Moguce ja da bude suncano sutra;
Nije moguće da manjine poput Hrvata, Roma i Cincara upravljaju većinom u nasoj domovini BiH!

Svako dobro i prijatan dan svim dobrim ljudima, ali i Srbima i Hrvatima.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
17 dana prije

jesi naučio letjeti ,ako ne, nema ti pomoći kmeee ovco

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
17 dana prije

Moguće je da si provokator.
Moguće da si ti i psihičkii bolestan.
Moguće je da ti svoju bolest liječiš komentarima i provokacijama.
Nije moguće da musliman poput tebe napiše bar nešto pametno ,a da ne provocira i da nije zadojen mržnjom

Europsky
Europsky
17 dana prije

A opet mi bosanski muslimani želimo previše, mogli bi ostati u pojasu gaze.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
17 dana prije

Interesantno ,ovi hercegovački muslimani su puno napredniji i obrazovaniji od bosanskih muslimana,u svakome pogledu.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
17 dana prije

da se primjetiti

Europsky
Europsky
17 dana prije

Ma poglupi smo mi mus,lići ali nadolazimo

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
17 dana prije

Vi ste muslici kameno doba,prema vama gradit zid armiranobetonski.

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
17 dana prije

Pa kako vas vise nije stid.Sad prodajete foru OHR bi mogao odraditi vas posao ono zasto ste vi izabrani i placeni da radite. Dosta je vise gospodo OSTAKE dajte ako jos imalo obraza imate

Last edited 17 dana prije by Diplomat-nesudjeni
Anonimac
Anonimac
17 dana prije

sjest ćeš ti smmradezeovski štakkore u svog merdžu i otići u svoju vilu, hebbe se tebi za narod, gggooovvvnooo maffijašško!

Anonimac
Anonimac
17 dana prije

Gradanski neposluh je aktivna neposlušnost gradana prema provedbi zakona ili naredbi organa sluzbene vlasti (ili okupatorske sile) ne koristeci fizicko nasilje.
Gradanski neposluh oznacava uglavnom, ali ne uvijek i nenasilni otpor[1] primarno kao sredstvo za izražavanje svojih pogleda.
Osoba koja cini gradanski neposluh svjesno preuzima rizik na sebe biti kažnjen za svoje postupke. Sporno je li gradanski neposluh mora nužno biti nenasilan, jer je pojam nasilja ovisi o definiciji nasilja.
Gradanski je neposluh korišten kod nekoliko nenasilnih pokreta otpora u Indiji (Gandhi, tijekom borbe za neovisnost od Britanske kolonijalne dominacije) u Južnoj Africi protiv apartheida, u americkoj borbi za ljudska prava i antiratni pokreti širom svijeta. Jedan od prvih slucajeva masovnog gradanskog neposluha bila je Egipatska revolucija protiv britanske okupacije u 1919. godini.
Americki pisac Henry David Thoreau je opisao motive takvog ponašanja u svom eseju 1849. Gradanski neposluh (originalni naslov “Resistance to Government (1849)”).