Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da iznosi, kako kaže, laži i obmanjuje građane tvrdnjama da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH nema plan kada je u pitanju migrantska kriza. -Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše […]

" />
Published On: Pon, stu 11th, 2019

MEKTIĆ ŠUTI O MACRONU I ISILOVCIMA, A O SVEMU DRUGOM IMA KOMENTAR Mektić napao Dodika: On ruši BiH, iznosi laži i obmanjuje građane

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da iznosi, kako kaže, laži i obmanjuje građane tvrdnjama da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH nema plan kada je u pitanju migrantska kriza.

-Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše i BiH. Nisam za to. Dodiku nije problem da ruši BiH, jer ima vilu u Beogradu. Svoju i sudbinu svoje obitelji sam vezao ovdje, nemam vile na Beogradu, Cipru, Beču…, kao neki političari i nemam gdje odavde i velika većina ljudi nema alternativu – ustvrdio je Mektić.

Kazao je da na svakoj sjednici Vijeća ministara imaju točku dnevnog reda vezano za problem migracija, dok, navodi, Dodik nije predložio nijednu mjeru kako bi se spriječio ulaz migranata na istočnoj granici BiH.

-Nekoliko puta Predsjedništvo BiH je tražilo da dostave operativni plan upravljanja migrantskom krizom i te izvode smo uputili Predsjedništvu i nijedna od tih mjera nije prošla. Imamo problema s Graničnom policijom BiH, nedostaje oko 500 policajaca i prva mjera je bila da se popuni nedostajući kadar. Ali, Predsjedništvo BiH kao predlagač budžeta nije odobrio proširenje budžeta za Graničnu policiju niti za ijednu marku za rješavanje problema migracija – ustvrdio je Mektić.

Problem je, kaže, i nedovoljna opremljenost Granične policije, u odnosu na susjedne zemlje.

Mektić podsjeća da je tražio i učešće vojske BiH, čiji pripadnici ne bi bili naoružani i bili bi podčinjeni Graničnoj policiji te fokusirani jedino na suzbijanje nelegalnih migracija.

-Milorad Dodik nije dozvolio ni tu mjeru – rekao je Mektić i dodao da je Dodik protiv i angažiranja Frontexa na bh. granici.

Ni treća njegova predložena mjera, zaprečavanja bh. granice žicom na pojedinim mjestima, nije prihvaćena, iako je, navodi, za to imao podršku stranih donatora.

Djelomično je, dodaje, prihvaćena mjera da policija pomaže Graničnoj policiji BiH, te su na tome trenutno angažirana 104 pripadnika MUPRS-a, jer vlast RS ne želi na svojoj teritoriji pripadnike drugih policija.

-Lažna je informacija da sam načinio sporazum po kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS – rekao je ministar sigurnosti BiH.

Dodika je optužio i da mu ne odgovara razmjena DNK podataka, baze registriranih vozila te borbe protiv kriminala i korupcije.

-Neda da se integriramo u Europu – ustvrdio je Mektić, prenosi FENA.