Mektić prijavljen Tužiteljstvu BiH zbog zloupotrebe polažaja

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman podnio je kaznenu prijavu protiv Dragan Mektića, sada već bivšeg ministra sigurnosti BiH, za kazneno djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građana, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Mektić je prijavljen, kako stoji u kaznenoj prijavi koja je predata Tužiteljstvu BiH, za period u prosincu 2019. dok je još obnašao dužnost ministra sigurnosti.

Naime, 4. prosinca Granična policija BiH dostavila je prijedlog kandidata za člana Odbora za žalbe policijskih službenika, jer je 22. studenog dotadašnjem članu Semiru Pašanbegoviću prestao radni odnos u GPBiH. Za novog člana je upravo predložen Hoffman.

Mektić je ispred Ministarstva sigurnosti, praktično u posljednjim danima mandata, odgovorio da bi imenovanjem Hoffmana bila narušena nacionalna struktura Odbora, te je od GPBiH tražio drugog kandidata.

Hoffman u prijavi citira član 10. Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijskih struktura BiH, te tvrdi da iz njih proizilazi da njegovim imenovanjem ne bi bila narušena nacionalna struktura.

Aktualni članovi Odbora za žalbe policijskih službenika dolaze iz sva tri naroda. Tako su iz reda Bošnjaka Samir Rizvo i Merima Šenderović, iz reda Hrvata Željko Bogut i Ljuban Glavočanin, iz reda Srba Ljubiša Pandurević i Slobodan Krstić.

Hoffman ističe da člankom 10., točnije stavom 2. nije propisana srazmjera zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Podsjetimo, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je 30. prosinca optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financirala delegacija Europske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454 eura, prenosi Klix.ba.