Published On: Uto, ruj 27th, 2016

MEKTIĆ: Odlaskom Salihovića počinje uhićenje “krupnih riba”

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba da je ovakav razvoj situacije očekivan te da se nakon dolaska nekog drugog na poziciju glavnog tužitelja može očekivati početak obračuna s velikim koruptivnim aferama.
Mektić navodi da je za njega tužba protiv Salihovića bila očekivana, s obzirom na količinu dokaza koji su pribavljeni o zlouporabi položaja, ali kaže da je očekivao da će ova tužba biti prioritet VSTV-a.
“Ukoliko imate takvu situaciju, kada je u pitanju glavni tužitelj, da je u pitanju mešetarenje s nekim predmetima, onda to mora biti prioritet, ne možete čekati mjesec-dva da se te stvari razvijaju i da kalkulirate kako će se razvijati neke političke prilike pa da uskladite svoje ponašanje s nekim političkim odnosima. To nije bilo korektno, to se trebalo prije završiti. Sve ostalo je za mene bilo očekivano i treba se dogoditi što prije kako bi onda nesmetano krenuli u obračun s krupnim koruptivnim aferama“, kaže Mektić.
Uhićenja ‘krupnih riba’
Mektić navodi da je kod izbora nove osobe ključno da se radi o profesionalcu koji ima dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se suprotstavi kriminalu i korupciji, a da će takav imati podršku cijelog sigurnosnog sektora.
Ministar sigurnosti vjeruje da će odlaskom Salihovića početi i uhićenja tzv. “krupnih riba”.
“Ovdje postoji sav dovoljan ambijent, ima dovoljan broj tužitelja u Tužiteljstvu koji su spremni uhvatiti se u koštac s time, ali ne može se to realizirati ako glavni tužitel nije čovjek koji je također opredijeljen, da daje podršku i vjetar u leđa svim tim tužiteljima“, kaže on i dodaje da očekuje da sada počne funkcionirati institut konfiskacije imovine.
Mektić tvrdi da je trenutna situacija prikaz važnosti i odgovornosti funkcije glavnog tužitelja, čega mnogi nisu svjesni.
“Svi su to podcjenjivali, mislim da čak i VSTV nije bio svjestan koliko je to odgovorna i ozbiljna pozicija, i onda se olako uđe u izbor glavnog tužitelja. Kada zavirite u biografiju Salihovića, vidite da on niti jedne optužnice u životu nije napisao i podigao, nijednu istragu nije proveo. Bio je predsjednik suda za prekršaje i vrlo kratko predsjednik osnovnog suda. To je odmah ukazivalo da nema te profesionalne kvalifikacije, a kad još tome dodate bahatost njegovu i sklonost mešetarenju, dođe se do ove situacije. Mi smo došli na rub da se tužiteljstvo uruši u smislu digniteta totalno, mi smo jedva to spasili“, kaže Mektić.
Mektić i ranije kritizirao Salihovića
Mektić je ranije kritizirao Salihovića u vezi s istragama koje se vode u vezi s Bobar bankom i Pavlović bankom, a kaže da je o ovom slučaju prestao pričati kada je u tu priču ušao glavni tužitelj jer je vjerovao da će institucije odraditi svoj dio. Predmet protiv Gorana Salihovića registriran je u prvoj polovici kolovoza, a iz VSTV-a su tada rekli da će UDT poduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nositelja pravosudne funkcije.
Mektić kaže kako se nada da će ovaj put VSTV tražiti osobu koja ima profesionalno iskustvo, odlučnost, hrabrost i poštenje.
“To su ključne karakteristike glavnog tužitelja i ako se opet bude izabrala osoba bez tih kvalifikacija, pitanje je vremena kad ćemo opet zapasti u iste probleme“, kaže on./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>