Published On: Sri, ruj 28th, 2016

Mektić o suspenziji Salihovića: On je ključni problem borbe s kriminalom u BiH

Nakon što je Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH privremeno suspendovala Gorana Salihovića sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u Tužilaštvu BiH, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba kako je kao čovjek zadovoljan suspenzijom “čovjeka koji je mešetario predmetima”.

Mektić je rekao kako je ovakva odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH bila očekivana s obzirom na činjenice koje su bile poznate u vezi sa suspendovanim glavnim tužiocem.
“Vidjelo se na koji način je radio glavni tužilac. Očigledno je bilo da je zloupotrebljavao svoj položaj na grub način koji je štetio istragama i procesuiranju određenih osoba za krivična djela, prije svega, koruptivnog karaktera. Tu smo najslabiji i ne postižemo nikakav rezultat”, kazao je Mektić.
Dodao je kako i dalje misli da je ključni problem borbe s kriminalom u BiH bio Goran Salihović koji je “mešetario predmetima”.
“Uzimao je predmete od tužioca i davao drugima, zatim uzimao je neke predmete i stavljao u svoju ladicu, nakon čega je samo čekao, nije dozvoljavao pojedinim tužiocima da poduzmu mjere koje su trebali poduzeti. Da budem iskren, kao čovjek sam zadovoljan što je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a donijela odluku o suspenziji”, rekao je Mektić.
Siguran je da će se mnoge stvari nakon smjene Salihovića promijeniti te da više ništa neće biti isto.
“To treba biti opće zadovoljstvo građana BiH jer siguran sam da će sada početi procesuiranje ključnih osoba koje su upletene u koruptivne radnje. Ja sam samo zainteresovan da na tu poziciju dođe profesionalac koji će biti odlučan, hrabar i profesionalan. Odnosno da na mjesto glavnog tužioca dođe osoba koja će se upustiti u sve te slučajeve”, kazao je Mektić.
Ističe da mu je jasno kako je pozicija glavnog tužioca izuzetno odgovorna, ali da on garantuje kako će ta osoba imati svaku moguću podršku policijskih organa poput Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
“To mislim u smislu da će biti servis tom tužiocu u rasvjetljavanju i dokazivanju svih oblika kriminala i terorizma”, dodaje Mektić.
Što se tiče odnosa sa Salihovićem, on ističe kako nikada nije imao nikakav lični problem sa Goranom Salihovićem te je samo govorio kako glavni tužilac ne radi u interesu građana BiH.
“Na svu sreću, VSTV je reagovao. Ja nisam htio da dajem izjave nikome o tom slučaju kada je VSTV otvorio istragu jer sam vjerovao da će institucije dobro odraditi svoj posao. Ranije izjave su bile reakcija na ponašanje i rad Salihovića. Reagovao sam kao što bi svaki normalan čovjek trebao reagovati. Od sada ništa više neće biti kako je bilo”, rekao je Mektić.
Zaključio je kako se BiH sada pruža prilika da konačno postane pravna država, što je ključno za procese u zemlji.
“To je važno za ekonomiju i strane investicije. Niko neće doći i ulagati kapital u državu u kojoj ne postoji vladavina prava. Dolazak kapitala treba pokrenuti našu ekonomiju i naša jedina alternativa je vladavina prava”, rekao je Mektić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>