Published On: Ned, pro 25th, 2016

Mektić: Neutemeljene tvrdnje hrvatske predsjednice o povratku terorista u BiH

SARAJEVO – Europska unija (EU) suočena je s mogućim povratkom do dvije i pol tisuće ljudi, koje su se borili na strani terorista u Siriji i Iraku, a taj podatak se odnosi na svih 28 država članica, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocjenujući da su zbog toga neozbiljne tvrdnje da će se tisuće njih vratiti samo u BiH.
U intervjuu za regionalnu televiziju N1, Mektić je ocijenio da su izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o razmjerama terorističkih prijetnji u BiH neodmjerene i neutemeljene, prenosi HINA. Mektić je rekao da je podatak o 2.000 do 2.500 tisuće potencijalnih terorista, koji su prijetnja EU, razmijenjen na nedavnom sastanku šefova sigurnosnih službi održanom na Brdu kod Kranja i da taj podatak demantira tvrdnje predsjednice Hrvatske. “Ja mislim da je to potpuno neodmjerena i ni na čemu utemeljena izjava”, izjavio je Mektić dodajući da je moguće da je hrvatsku predsjednicu netko namjerno izmanipulirao kada joj je dostavio podatke o tome da bi u BiH moglo vratiti na tisuće potencijalnih terorista.
On je upitao i kako je netko uopće pomislio da bi tisuće potencijalnih terorista bilo pušteno u BiH. “Mislim da joj je to netko zlonamjerno dao kako bi je diskreditirao”, kazao je ministar sigurnosti BiH. On je dodao i da nije domaći zadatak predsjednika država da javno govore o podacima u vezi s terorizmom, jer je to posao sigurnosnih službi, koje treba da procijene je li neka informacija pouzdana i šta sukladno tim treba poduzeti.

Mektić je podsjetio i da se u BiH sa sirijskog i iračkog ratišta vratilo 46 osoba, od kojih je 20 već procesuirano. Za preostalih 115 bosanskohercegovačkih državljana, koliko ih prema podacima policijskih i obavještajnih agencija tamo još uvijek boravi, Mektić tvrdi da se “najvjerovatnije neće ni vratiti u BiH”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>