Published On: Mon, Feb 20th, 2017

MEKTIĆ: Idemo u sunovrat, sad razvaljujemo i diplomaciju!

Proces revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije izbijen je iz institucija BiH i predan u ruke pojedinih nevladinih organizacija i sada je odgovornost onih koji su to uradili da cijeli proces vrate u okvire sustava i institucija, izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Čitav proces oko revizije je netko izbacio iz institucija sustava, institucija BiH, prenio čitav proces na neke neformalne grupe, pa čak nevladine organizacije i to je sada najveći problem i najveća odgovornost onih koji su izbili iz sustava da to vrate nazad i da se problemi rješavaju unutar sustava”, rekao je Mektić.

Ponovio je da ne ulazi u pitanje je li revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije bila potrebna već je naglasio da je krucijalno važno cijelu priču vratiti u okvire sustava.

“Činjenica je da institucije sustava nisu nijedan minut posvetile pažnju tome i to je tragedija za BiH. I dalje srljamo u čitavu prošlost. Evo sad smo u čitav problem uvukli diplomaciju, privatnim kanalima i utječemo poprečno i paralelno na rad naših diplomatskih predstavništva. Mislim da idemo u sunovrat i čitavu situaciju moramo vratiti u institucije sustava. Ne može Predsjedništvo ignorirati situaciju da smo zapali u probleme u Ministrstvu vanjskih poslova, i da kao nadležan organ za vanjsku politiku ne raspravlja o tome. Ako razvalimo još i diplomaciju onda imamo BiH u tim nekim granicama kakvu takvu, ali vani je nemamo uopće. Pozivam one koji su to izbacili, taj sustav rasprave i odlučivanja iz institucija, da se pod hitno vrati u institucije. Imamo onda šanse da stabilizirati i smiriti situaciju, donijeti pametne odluke, ovako srljamo u sunovrat”, izjavio je Mektić.

Dotakao se i referendum u Republici Srpskoj koji je, kako je kazao, “zloupotrebljen od strane SNSD-a i Milorada Dodika u predizbornu kampanju i ostvarivanje njihovih vlastitih političkih interesa”.

Prema njegovim riječima, referendum je izigran, raspisan je sedam dana uoči izbora, a potom volja naroda nije ispoštovana jer je “Dan RS-a izbačen iz Zakona o praznicima RS-a”.

“Kako sada Milorad Dodik poziva sve političke stranke da sjednemo i nađemo zajednički konsensuz oko revizije presude, kako nije pozivao tada kad se razgovaralo o 9. siječnju, pa je samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazao referendum, a poslije toga izigrao volju naroda na tom referendumu”, izjavio je Mektić.

Naglasio je značaj aktivnosti u smjeru rješavanja osnovnih problema građana BiH.

“Nisu u stanju baviti se životnim problemima građana? Kako rešavamo ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo?  Zaduživanjem. Kako rješavamo ogromnu nezaposlenosti? Kako rješavamo rijeke mladih koji odlaze, kako rješavamo obrazovanje, zdravstvo? Kako rješavamo kriminal i korupciju? Kad ste čuli da su ključni ljudi rekli ‘dajte koji vam trebaju kapaciteti, šta vam treba da se obračunate s kriminalom i korupcijom?’ To ne spominju”, rekao je Mektić. /AA/HMS/