Published On: Sun, Sep 17th, 2017

Mektić: Federacija je bolji dio BiH, imaju veće mirovine, uplaćuju se doprinosi, imaju bolje zdravstvo

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjoj pres-konferenciji u Banjaluci poredio je dva entiteta u Bosni i Hercegovini, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

“U FBiH željezničari ne štrajkuju, zdravstvenim radnicima se plaćaju obveze, plaće, doprinosi. U Federaciji imaju tri kardiokirurgije, u RS nema nijedne, naši pacijenti idu u FBiH pa se operiraju. U FBiH su mirovine u prosjeku od 100 do 150 maraka veće. U FBiH nisu prodali telekome i sve resurse koji su ovdje prodati. Postajemo najamni radnici u našoj vlastitoj državi”, kazao je Mektić, prenosi N1.

“Kad treba skrenuti pažnju sa osnovnih egzistencijalnih pitanja, onda izmislite pitanje NATO-a, vojne neutralnosti. NATO je 2007. godine definirao SNSD. Što je sad sporno? Što trebamo sada raditi? Neka se SNSD u vlastitim redovima preispituje. Molimo vas ako je iako moguće, što prije, po svaku cijenu, dajte nas u NATO, pisao je Radmanović 2009. godine”, kazao je Mektić.

On je dodao da u SDS-u ima svoj stav kada je u pitanju NATO.

“Ne treba nam nikakava deklaracija o NATO-u. Ponašat ćemo se onako kako se Srbija bude ponašala”, poručio je Mektić.

Komentirajući nedavna događanja u NSRS, Mektić je postavio pitanje “otkud pravo ministru MUP-a da posreduje u poslovničkom problemu između opozicije i pozicije.

“Prijeti javno poslanicima. Kao ministar određuje kako će biti i kako će se ponašati opozicija. Ako neće opozicija, on dovede 150 policajaca. Hoće li policija uređivati odnose? To je silovanje parlamentarzima u RS. Znam dobro šta si stvarao Lukač, gdje si bio, što si radio. On je jedini ministar koji je tužio svoju državu tri puta”, ustvrdio je Mektić.