Published On: Uto, svi 8th, 2018

Mektić: BiH ne može zaustaviti migrante

BiH nema način da presiječe rutu i zaustavi migrante koji nadiru prema BiH i kojih je trenutno više od 50.000 na ruti između Grčke i BiH, izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Mektić smatra da se u rješavanje ovog problema trebaju uključiti sve države, prenosi Srna.
“Ako zatvorimo granicu, ni to neće riješiti problem jer u tom slučaju oni ostaju ovdje. Problem je na izvorištu i o tome sam govorio u Bruxellesu i Beču. U rješavanje tog problema moraju se uključiti sve države jer je riječ o ozbiljnom problemu i ruti kojom migranti u BiH dolaze iz Turske, preko Grčke, Albanije i Crne Gore”, upozorio je Mektić.
On tvrdi da ne može da se riješi taj problem jer, kako kaže, migranti neće ići u postojeće smještaje, kao što je onaj u Salakovcu s 150 mjesta, te smještaj u Delijašu.
“Oni hoće smještaj u centru Sarajeva, na autobusnoj stanici, kao i na autobusnoj stanici u Velikoj Kladuši. A mi ih ne možemo smjestiti ni uz granicu jer se tome protivi Hrvatska”, rekao je Mektić.
On je najavio da će do kraja tjedna biti urađen plan hitnih mjera, u pokušaju rješavanja tog problema, a čiji je prioritet pronalazak i određivanje smještaja za migrante.
Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare