Published On: Sri, pro 10th, 2014

Meka glazbena granica: srbijanski bendovi u Hrvatskoj kao kod kuće, naši glazbenici hrle na gaže u Srbiju

Narodnjaci, na svu sreću, nisu jedino što u Hrvatsku dolazi s najbliskijeg nam istoka.
Ovdašnju mladež, kad je riječ o glazbi, “kvare” i brojni bendovi iz Srbije najrazličitijih usmjerenja. Zanimljivo je da i oni, baš kao i narodnjaci, uglavnom prolaze “ispod radara” mainstream medija, a možda baš zato nitko zbog njihovih gostovanja ne piše prosvjedna priopćenja.
Istina, redom su to kreativci, ako je suditi po poetici, nimalo skučenih svjetonazora, ali nikad se ne zna kakvu bi zavjeru neki žestoki pravaš “otkrio” u stihu “Dobrodošli na okean”. Ipak, i najupućenije je pomalo iznenadilo kad je beogradski S.A.R.S. krajem listopada napunio zagrebački Dom sportova (veliku dvoranu!), iako su prije toga često koncertirali po Hrvatskoj, pa tako i u Zadru, Rijeci te u Splitu, gdje su bili predgrupa Dubioza kolektiva.

Beogradski ‘Repetitor’ oduševio je prošlog tjedna splitsku publiku, a u siječnju sviraju u Rijeci i Zagrebu

Brojnost gostovanja sastava za koje šira javnost u Hrvatskoj nije čula (isto vrijedi i u obrnutom smjeru) dokazuje da nove generacije nemaju predrasuda u potrazi za dobrim zvukom. Istina, i veterani rocka, kao što su Električni orgazam, Disciplina kičme i Partibrejkersi, da ne spominjemo Bajagu, još uvijek pune ovdašnje klubove, no pravo su otkriće novi bendovi poput recimo beogradskog Repetitora, trojke koju slobodno možemo usporediti s “White Stripesima”.
 

Goriborov uspjeh

 
Oni su prošlog petka gostovali u Splitu, dok će u Rijeci, odnosno, Zagrebu, nastupiti 30. i 31. siječnja iduće godine. Proteklog vikenda u Zagrebu i Rijeci svirao je beogradski E-play, bend pop noise profila, koji će 28. veljače navratiti i do Splita.
U Hrvatskoj se kao kod kuće osjećaju i Beograđani iz grupe Straight Mickey and The Boyz (jedno od otkrića Tam-Tam festivala u Sućurju na Hvaru). Na Hvaru je, baš kao i u Zagrebu, nastupao i beogradski bend Artan Lili, kao i njihovi sugrađani iz Stuttgart Onlinea. Time nastavljaju putem koji su im nakon rata prokrčili Eyesburn, Nežni Dalibor, Jarboli ili novosadski Atheist Rap.
No, poseban je fenomen činjenica da su neki bendovi iz Srbije popularniji u Hrvatskoj nego u svojoj domovini. Tako je Goribor, grupa iz Bora, prve pjesme objavila za etiketu “Slušaj najglasnije!” legendarnogZdenka Franjića. Sviračko iskustvo prikupljali su na koncertima u Puli i Zagrebu, pa i ne čudi što su prvi album, 2007. godine, izdali pod okriljem zagrebačkog Dancing Beara.
“Rečenica koja je neminovno pratila potpisivanje tog ugovora bila je da smo prvi bend iz Srbije koji je poslije rata objavljen od strane izdavača iz Hrvatske. Podsjećanje na rat bilo je obvezno, ali i neka nada da se ipak krenulo naprijed”, sjeća se frontmen benda Aleksandar Stojković.
Goribor je i svoj zasad posljednji studijski album “Evo je banja” objavio u izdanju Dancing Beara. Materijal za live album snimili su – u Zagrebu… Nešto slično vrijedi i za Rebel Star. Oni su prije dvije godine snimili album za, pogađate, Dancing Bear.

Varaždinka ‘Vlasta’ osvojila Šumadiju

Obrnuti put imala je varaždinska punk rock grupa Vlasta Popić, koja je 2011. pobijedila na Šumadijskom demofestu u Kragujevcu, dobivši tako prigodu snimiti album za tamošnji SKC Kragujevac. U Srbiji uredno sviraju i ovdašnji manje poznati bendovi, kao što su Kimiko, Punčke, The Orange Strips.

Gibonnija se Beograđani ne mogu naslušati

Ovoga vikenda u Beogradu je debitirala i zagrebačka kantautorica Nina Romić, dok su nastupi Hladnog piva, Leta 3, Urbana, Jinxa, Pipsa, Majki, Ede Maajke, Dječaka i TBF-a s one strane Drine prestali biti senzacijom. Nema tu puno priče, još manje moraliziranja.
Ili, što bi kazao Žarko Kovačević Žare, frontmen S.A.R.S.-a: “U Srbiji postoji interes za bendovima iz Hrvatske ili BiH, kao i obrnuto, jer sceni nedostaje svježe krvi, ali ništa se ne događa samo od sebe, već se popularnost stječe velikim trudom.” I dakako, zahvaljujući You Tubeu, odnosno, internetu. 

PIŠE: HRVOJE PRNJAK, FOTO: CROPIX
 
 

 

Gibonni rasprodao tri koncerta u Beogradu

 
U prijeratnim godinama nije bilo čudno da ovdašnji izvođači objavljuju za beogradske izdavače (npr. Osmi putnik mladog Gibonnija objavljivao je u PGP RTB-u), dok je još veći broj izvođača iz Srbije i BiH snimao za Jugoton.
Električni orgazam je 1981. svoju prvu ploču snimio za Jugoton (koji je godinu ranije objavio i čuveni “Pakat aranžman”), a i Partibrejkersi su 1985. svoj prvi album objavili za kuću iz zagrebačke Dubrave, kao i kasnije Idoli… Danas je takva “inverzija” teško zamisliva, dok je prekogranično koncertiranje u međuvremenu ipak postalo nešto normalno, ne samo kad je riječ o alternativcima.
Tako upravo Gibonni 21., 22. i 27. prosinca gostuje u beogradskom Sava centru (treći je termin pridodan jer su prva dva rasprodana!), a nastupi u susjednoj državi gotovo da više ni za koga nisu bauk otkako je ondje sviralo i Prljavo kazalište, koje je možda i najviše strepjelo od reakcije publike.
No, pokazalo se – bezrazložno. Neno Belan, Tereza Kesovija, Novi fosili, Tonči Huljić s Magazinom i bez njega (splitski je “hitmejker” i proteklog vikenda gostovao u glavnom gradu Srbije), zatim Jelena Rozga, Petar Grašo, Danijela Martinović, Boris Novković, Nina Badrić, Tony Cetinski i, dakako, Severina… svi oni imaju redovite gaže u Srbiji. Fanove imaju i Mišo Kovač i Oliver Dragojević, ali njih dvojica očito ne misle popustiti pred pozivima s druge strane granice.