Mehmedu Tutmiću četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

Sud BiH osudio je danas Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji.

Tutmića je optužnica teretila da je prikupio sredstva i 17. srpnja 2013. godine, vozilom preko teritorija Srbije došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države. Tutmić se sa stranog ratišta u BiH vratio 11. kolovoza 2014. godine, a optužnica ga tereti da je postao pripadnikom i pružao pomoć terorističkoj grupi.
Krio se u planinama 14 mjeseci

Kako prenosi Fena, tužitelj Dubravko Čampara je naveo kako je optužba van razumne sumnje dokazala djela koja su optuženom stavljena na teret. Podsjetio je kako se Tutmić nakon potvrđivanja optužnice u lipnju 2015. nije odazivao pozivima Suda, zbog čega je za njim raspisana potjernica. Čampara je naveo da se optuženi krio u planinskim prevojima u okolini Zenice i da je lišen slobode nakon 14 mjeseci.

“Svjedok Almir Džinić, koji je osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje je izjavio da je nekoliko puta u Siriji vidio optuženog, najprije u Haritanu, a potom u ostalim mjestima, da je bio u jednici Gorana Pavlovića. Ispričao je i kako je optuženi dužio automatsko naoružanje”, podsjetio je tužitelj.

Dokazi na Facebooku

Dodao je da je Džinić izjavio da se optuženi u BiH vratio kako bi poveo sa sobom nazad obitelj.

Kako piše Klix.ba, Čampara je ukazao i na materijalne dokaze, posebno analize profila na društvenim mrežama Facebook i What’s Up, putem kojih je optuženi kontaktirao sa osobama koje se nalaze na stranom ratištu.

“S profila pod nazivom ‘Ebu Hamza’ je poslao poruku sa sadržajem: ‘Tražim puta da se pridružim, pa ako imaš kakvih podataka javi'”, naveo je tužitelj.

Tužitelj se osvrnuo i na presretnutu telefonsku komunikaciju supruge i kćeri optuženog, iz koje proizilazi da je optuženi godinu i mjesec bio u Siriji, da je obolio i da je izgubio novac.

Kod sebe imao automatsku pušku

Čampara je kazao kako je optuženi tijekom bjekstva skupljao minsko eksplozivna sredstva i da je u trenutku uhićenja kod sebe imao automatsku pušku.

“Optuženi ne poštuje Sud, vrijeđa tužitelja i suce, te upućuje prijetnje nositeljima pravosudnih funkcija. Tako je na jednom od ročišta prije ulaska Vijeća, obratio se postupajućem tužitelju da je nevjernik i da hapsi samo muslimane, te riječima: ‘Molim dragog Allaha da se sretnem s tobom oči u oči'”, istaknuo je Čampara.

Navodeći da ne vidi olakšavajuće okolnosti u radnjama optuženog, tužitelj je zatražio višegodišnju kaznu koja bi mogla doprinijeti deradikaliazciji optuženog.

Branitelj zatražio oslobađanje

Tutmićev branitelj Kenan Ademović zatražio je oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da Tužiteljstvo tijekom postupka nije dokazalo da je Tutmić bio u Siriji.

“Jedini dokaz koji Tužiteljstvo ima je da je optuženi 11. kolovoza iz Turske avionom došao u BiH, odnosno da je negdje bio i vratio se. Nije izveden nijedan dokaz da je optuženi iz Turske prešao granicu sa Sirijom, niti preko kojeg je graničnog prijelaza to učinio”, kazao je Ademović.

Vještaci su, kako je dodao Ademović, potvrdili da je optuženi telefonom samo mogao komunicirati unutar BiH, kao i da je video sadržaje koji su od njega oduzeti, mogao skinuti s interneta, što nije krivično djelo.

“Posebno treba cijeniti iskaz svjedoka Džinića, koji je u Siriju otišao kao maloljetnik. Bio je svjedok protiv svih optuženih, ali se iz optužnice se ne vidi da su svi oni bili pripadnici iste formacije”, kazao je branitelj prenosi pogled.ba