Published On: Čet, lis 27th, 2016

MEHMEDOVIĆ: Strani suci ostat će u Ustavnom sudu sve dok BiH ne postane građanska država


Šemsudin Mehmedović (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH na svom je Facebook profilu sažeto razotrkio politiku stranke kojoj pripada, a koju predsjednik SDA Bakir Izetbegović ”krije kao zmija noge”.
Mehmedović je tako u svega nekoliko redaka razobličio ulogu stranih sudaca u Ustavnome sudu BiH, ali i otkrio zbog čega Bošnjaci ne prihvaćaju život u Bosni i Hercegovini kao državi triju ravnopravnih konstitutivnih naroda. Pokazao je, uspješno, i kakvu to viziju države BiH ima SDA, piše Dnevnik.ba.
Također, Mehmedović je reagirajući na članka iz banjolučkog lista Glas Srpske u kojem se konstatira kako će predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović raditi na tom da strani suci napuste ustavni sud, neizravno ponovno zaprijetio sukobima u državi.
Tako je objavio Facebook post sljedećega sadržaja:
NIKADA nećete provesti svoj plan rušenja države. Pošto vrlo dobro znate da je jedan od stubova Daytonskog sporazuma Ustavni sud BiH, okomili ste se na njega da ga srušite, nadajući se da ćete tako izazvati domino efekat.
ZAPAMTITE , Strani suci iz Ustavnog suda BiH mogu otići tek kada se u potpunosti vrati princip ustroja BiH kao građanske republike, po sistemu 1 čovjek – 1 glas. Jer, strani suci i jesu tu da bi osujetili disbalans, koji evo kako vidimo, uspješno provodite u CIK-u ovih dana, tako što ignorirate zakon, nadležnosti, pravo i pravdu i odlučujete tako da dovedete atmosferu do usijanja i sukoba. Želite Ukrajinu od BiH!? Za čije interese!? Recite javno!
MOJ prijedlog vam je da se urazumite, i da prihvatite da ste izgubili kao što su izgubili Tuđman i Milošević.
NAS patriota je puno više nego što i možete pomisliti! Žestoko ćemo se suprotstaviti vašim fašističkim težnjama, i skrivanjem vašeg kriminala!
Ovo je samo jedan u nizu destruktivnih poteza bošnjačke političke elite koja se uporno razotkriva kao ratoborna, destruktivna i koja odbija zapravo ZAVNOBIH-sku BiH koja je jednako i hrvatska i srpska i bošnjačka. Mehmedovič je, piše Dnevnik.ba, pokazao kako je BiH za bošnjačku političku elitu zapravo samo ”bošnjačka država”.
S druge strane, u članku na koji se referira Mehmedović stoji kako će SNSD i HDZ BiH predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a na njegovoj izradi radit će eksperti dvije stranke.
Zastupnici iz RS u Parlamentu BiH su još početkom godine u proceduru uputili prijedlog zakona o Ustavnom sudu u kojem je bilo definirano da strani suci trebaju biti zamijenjeni domaćim i da bude onemogućeno preglasavanje sudaca iz bilo kojeg naroda, ali je on naišao na žestoku opstrukciju u bošnjačkom bloku. Predstavnici HDZ-a su i tada isticali kako je došlo vrijeme da Ustavni sud potpuno prijeđe u domaće ruke i da nema potrebe da u njemu sjede stranci.
Dodik je kazao da će SNSD i HDZ BiH u sljedećim danima raditi na usuglašavanju teksta novog zakona i da će u taj proces biti uključene sve političke stranke iz RS iz Srpske./HMS/

 Dnevnik.ba