Published On: Pet, kol 12th, 2022

Mehmedović: Hrvatska je izlobirala preko Izraela i SAD potporu

Izraelsku podršku hrvatskom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, odnose s HDZ-om, predstojeće izbore, te predizbornu retoriku, za N1 komentirao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom parlamentu.

Mehmedović je na početku komentirao pismo visokog predstavnika Christiana Schmidta predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima da moraju imenovati sudce Ustavnog suda FBiH. Mišljenja je da je sve ovo priprema za konačne izmjene Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a.

“Ponašanje Čavare pravi jednu političku agendu koju bi trebao povući visoki predstavnik, a to je donošenje drugog paketa odluka za izmjenu Izbornog zakona. Nagle su promjene na političkoj sceni, a podršku za tu ideju dali su SAD, Velika Britanija i izraelski veleposlanik. Očigledno se u diplomatskim krugovima desilo nešto što ne odgovara “probosanskom” bloku. To je diplomatska aktivnost Hrvatske koja je izlobirala preko Izraela i SAD podršku, a tome su doprinijele i posjete Čovića i Dodika Izraelu da se promijeni politika prema BiH”, kaže Mehmedović.

Dodao je kako BiH treba jedan zaokret u diplomaciji koja je nedovoljno radila i lobirala za podršku velikih zemalja.

Schmita ne doživljava kao neprijatelja, ali mu zamjera neprincipijelnost.

“On sada radi sve kako bi ispunio uvjete onima koji ga negiraju i osporavaju.”

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Eh moji Bosnjaci da ste malo mucnuli glavom i mi bi.
Imamo troje proBiH Jevreja na visokim funkcijama i niste znali iskoristit (ne mislim na tebe Mehmedovicu vec na Trezorbega).
Na kraju smatram da je Izrael ovim cinom simbolicno dao do znanje da ce se Izborni usvojit nista posebno. Ali i pouka nasim treba biti da i oni nadju u Izraelu svoje igrace.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Jadno je to da hrvati moraju lobirati za ono što im po zakonu pripada da sami biraju svoga predstavnika a ne da im muslimani podvaljuju i biraju umjesto njih..Umjesto da im se to omogući bez ikakvog razmišljanja ,hrvati za to moraju lobirati.
Jadno da jadnije ne može biti

Neka je sramota i stid kompletne MZ ,što je ovo dozvolila u današnje vrijeme tz demokracije,e na što je spala i EU za nepovjerovati .

Argumentima samo
Argumentima samo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Slazem se, skroz

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Čim zine lagao je. “Niko krupno ka turčin ne laže”

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
1 mjesec prije

nema islamske ni pod razno.