Mehmedović: Hrvatska je izlobirala preko Izraela i SAD potporu

Izraelsku podršku hrvatskom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, odnose s HDZ-om, predstojeće izbore, te predizbornu retoriku, za N1 komentirao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom parlamentu.

Mehmedović je na početku komentirao pismo visokog predstavnika Christiana Schmidta predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima da moraju imenovati sudce Ustavnog suda FBiH. Mišljenja je da je sve ovo priprema za konačne izmjene Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a.

“Ponašanje Čavare pravi jednu političku agendu koju bi trebao povući visoki predstavnik, a to je donošenje drugog paketa odluka za izmjenu Izbornog zakona. Nagle su promjene na političkoj sceni, a podršku za tu ideju dali su SAD, Velika Britanija i izraelski veleposlanik. Očigledno se u diplomatskim krugovima desilo nešto što ne odgovara “probosanskom” bloku. To je diplomatska aktivnost Hrvatske koja je izlobirala preko Izraela i SAD podršku, a tome su doprinijele i posjete Čovića i Dodika Izraelu da se promijeni politika prema BiH”, kaže Mehmedović.

Dodao je kako BiH treba jedan zaokret u diplomaciji koja je nedovoljno radila i lobirala za podršku velikih zemalja.

Schmita ne doživljava kao neprijatelja, ali mu zamjera neprincipijelnost.

“On sada radi sve kako bi ispunio uvjete onima koji ga negiraju i osporavaju.”