Published On: Sri, tra 10th, 2013

Medvedev: Beograd sam treba pronaći valjano rješenje za Kosovo

Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je u srijedu da Rusija podupire stajališta Srbije o kosovskom pitanju, ali drži da Beograd mora igrati ključnu ulogu u potrazi za valjanim rješenjem, izvijestili su beogradski mediji iz Moskve gdje se Medvedev sastao s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Srbijanski premijer u Moskvi predvodi izaslanstvo Beograda, a danas se sastao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je ocijenio da će Dačićev posjet pridonijeti razvoju odnosa dviju država.
“Rusija podupire stajališta Srbije u pogledu Kosova, ali drži da je rješenje tog pitanja povlastica Srba”, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS) o poruci ruskog premijera Medvedeva nakon sastanka s Dačićem.
“Ne trebamo mi ‘gurati’ taj proces, već Srbija. Vi morate biti u najvećoj mogućnoj mjeri zainteresirani za valjano rješavanje tog pitanja”, navode beogradski elektronički mediji Medvedeva, koji je objasnio da “političke nijanse, odvojene razgovore i bitni interes u vezi s Kosovom treba inicirati srpska strana”.
On je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji istaknuo kako “Rusija shvaća koliko je kosovski problem važan za prijatelje Srbe” i da se to pitanje uvijek pokreće u razgovorima, a prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme stekao je dojam kako se od “Rusije očekuje više nego od same Srbije”.
“To nije ispravno. Vi morate odlučiti kakvo ćete stajalište zauzeti”, istaknuo je Medvedev, sugerirajući da tu temu treba pokretati i pred Ujedinjenim narodima i u pregovorima s Europskom unijom .
Medvedev je naglasio da će Rusija podupirati Srbiju: “Uvijek ćemo podupirati stajalište koje budu formulirali srpski rukovoditelji”.
Dio razgovora odnosi se, kako izvještavaju beogradski mediji, i na gospodarske teme, a Medvedevljeva ocjena je da su “Rusija i Srbija privilegirani partneri čiji odnosi trebaju biti efikasni”.
Dačić je kazao kako je vodstvo Srbije “zaista spremno za dalje zbližavanje i jačanje”srpsko-ruskih odnosa, “sukladno višestoljetnom prijateljstvu”.
Rusija je u srijedu potpisala sporazum o zajmu od 500 milijuna dolara Srbiji, a svrha je pomoći Beogradu da se suoči s teškim proračunskim deficitom.
Prva tranša od 300 milijuna dolara kredita, potpisanog na desetogodišnje razdoblje i uz kamatu od 3,5 posto isplatit će se odmah, a isplata preostalih 200 milijuna dolara slijedit će nakon što se Srbija dogovori s Međunarodnim monetarnim fondom o planu pomoći.
Moskva i Beograd su u siječnju potpisali sporazum o drugome kreditu u iznosu od 800 milijuna dolara na petogodišnje razdoblje i uz kamatu od 4,1 posto, a namijenjen je isključivo rekonstrukcije željezničkih trasa i kupnji ruskih lokomotiva.