Published On: Ned, stu 6th, 2016

MEDVED: Vlada Hrvatske pravno će zaštititi hrvatske branitelje nalazili se oni u Hrvatskoj ili BiH


Ministar hrvatskih braniteljae Tomo Medved rekao je da hrvatske ratne veterane nitko neće zastrašiti novim optužnicama i da će hrvatska Vlada pronaći pravni model njihove zaštite, bez obzira nalaze li se u Hrvatskoj ili BiH.
Nakon sinoćnjeg sastanka s ratnim zapovjednicima Hrvatske vojske i HVO-a u Bukovlju kod Slavonskog Broda, koji je održan povodomuhićenja deseterice pripadnika HVO-a u Orašju, Medved je najavio punu pravnu i političku podršku uhićenim i pripadnicima HVO-a u Posavini.
Medved kaže da će hrvatska Vlada pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod i pripadnike HVO-a da ostanu u BiH i da se poštuje njihov doprinos u proteklom ratu, prenose hrvatski mediji.
– Vlada pruža pravnu i financijsku podršku uhićenima i njihovim obiteljima. Isto tako, pružamo podršku pripadnicima HVO-a i opstanku hrvatskog naroda na teritoriji BiH – rekao je Medved novinarima nakon sastanka.
Komentirajući medijske navode o mogućim novim optužnicama Tužiteljstva BiH protiv pripadnika HVO-a i da bi moglo biti uhićeno još njih 300, Medved je rekao da ne želi licitirati brojevima.
– Vlada vrlo ozbiljno pristupa ovoj tematici, u skladu sa zaključcima na ranijim sjednicama… Šaljemo poruku ohrabrenja hrvatskim braniteljimas, nitko nas neće zastrašiti! Pronaći ćemo pravni model zaštite hrvatskih branitelja, bez obzira nalazeli se u Hrvatskoj ili BiH – poručio je Medved.
On ističe da je hrvatska Vlada spremna doprinijeti traženju najboljih rješenja radi spriječavanja zbivanja, poput nedavnih uhićenja u Orašju.
Ratni zapovjednik HVO-a Tomislav Božić rekao da je zadovoljan sastankom, jer im je ministar obećao pomoć da pravnim sredstvima budu spriječeni “nezakoniti i nehumani progoni” pripadnika HVO-a iz Posavine.
– Mi smo za to da se počinitelji ratnih zločina gone, ali širenje na zapovjednu odgovornost za nas je neprihvatljivo – rekao je Božić.
U ime civilnih vlasti sastanku je prisustvovao predsjednik Skupštine Posavske županije Joso Marković, koji je zahvalio Vladi Hrvatske na podršci. /HMS/.