Published On: Sub, tra 1st, 2023

MEDVED: Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine

Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine, rekao je u petak hrvatski ministar branitelja Tomo Medved koji je s premijerom Andrejom Plenkovićem doputovao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja Buče.

Medved je rekao da će Hrvatska pomoći Ukrajini s prihvatom ranjenika i da je ukrajinskom vodstvu u petak detaljno predstavljena ta inicijativa.

“Danas smo detaljno prošli kroz sadržaj programa i očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenih koje će prihvatiti hrvatski bolnički sustav u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja, uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima”, rekao je Medved.

Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Medved su u potpunoj tajnosti vlakom u petak doputovali u ukrajinsku prijestolnicu.

Plenković će sudjelovati na sastanku na vrhu ”Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini”, a prije početka samita sastao se s ukrajinskim vodstvom.

Zločini u Buči “pokazali su pravo lice ruske agresije – zastrašivanje ukrajinskog naroda i činjenje zločina”, rekao je Plenković.

“Ukrajinsko vodstvo, ukrajinski narod, ukrajinski vojnici i policajci pokazali su svijetu što znači boriti se za slobodu, što znači biti domoljub”, dodao je.

Plenković je rekao da je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Ukrajinom “kakva nije viđena desetljećima” i da će solidarnost i jedinstvo u potpori toj zemlji ostati “snažni”.

“Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna”, naglasio je hrvatski premijer.

“Svi kolege svjesni su što znači doći i osobno ovamo, ipak je put sada puno dulji i kompliciraniji, ali ako se netko odluči na taj put – to znači da ima veliko srce za Ukrajinu”, rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić o Plenkovićevom posjetu Ukrajini, drugom od početka ruske invazije./HMS/

guest
nije obvezno
5 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik

To je okey,kad smo mogli pomagati bolešnjakim u samomu ratu može brate i Slavenski brate zds🇭🇷🙋‍♂️🥰

Kiseljak

Ti pomagao pa nisi izasao iz svog kamenjara Babanovog sela

HR🇭🇷HBojovnik

e moj bolešnjak.

AbnorMal

“Zločin u Buči…” Hallooo AP, nisu ’90-te, ne prolazi to više- kao Miskinova, Markale, Srebrenica, Račak, Sadam i hemijsko oružje…! Morate nešto bolje smišljati. Izlizali ste se!

2 months ago zadnji put uredio AbnorMal
Kiseljak

Mirr opančaru k nozi