Published On: Čet, svi 6th, 2021

MEĐUNARODNI SKANDAL: U očaju Komšić krivotvori pisma europskih zastupnika

 Željko Komšić priopćio je da je pismo europskih zastupnika Borrellu i Varhelyjiu o BiH još jedan dokaz tvrdnje da je odluka Ustavnog suda BiH u ‘slučaju Ljubić’ implementirana, te da se u BiH mora okrenuti provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava.

– Potpuno sam suglasan s ocjenom europskih parlamentaraca da pojedini mediji još uvijek izvještavaju da se pregovori pod okriljem EU u većini fokusiraju na reformu izbornog zakona, i posebno na pitanja vezana uz predstavljanje hrvatskog konstitutivnog naroda, i odluku Ustavnog suda BiH, a da to ne bi trebao biti slučaj, s obzirom na činjenicu da je presuda Ljubić implementirana, te da daljnja manipulacija tom presudom u političke svrhe treba prestati navodi Komšić.

U ovom dijelu priopćenja Komšić je praktički “svoju” tezu da je “presuda Ljubić implementirana” (označeno crvenom bojom) spojio u jednu rečenicu s izjavom europskih zastupnika, te tako upakirao laž. Tvrdeći da su oni kazali kako je ta presuda završena stvar.

Međutim što su to pametnog oni kazali? Pismo  potpisuju Tineke Strik, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Dietmar Koster, Ilhan Kyuchyuk i Thomas Witz naslovljeno je: “Zabrinutost zbog formata i sadržaja pregovora u BiH pod okriljem EU”.

Evo original pasusa priopćenja europarlamentaraca koje potom krivotvori Komšić: 

Mediji izvještavaju da se pregovori pod okriljem EU u većini fokusiraju na reformu izbornog zakona, i posebno na pitanja vezana uz predstavljanje hrvatskog konstitutivnog naroda, i odluku Ustavnog suda BiH. Po našem mišljenju ovo nije u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR o izborima koji su prema ključnim prioritetima trebaju uglavnom fokusirati na financiranje stranaka i transparentnost i samo slučajno na popravke pravnog okvira”, navodi se u pismu.

Je li netko u njihovom dopisu vidi tezu da je presuda Ljubić implementirana? Itko osim Komšića?

Ukratko njih par, uglavnom zeleni i socdemokrati, par lobista saraj unitarizma napisalo je svojim ljudima iz EU, ne domaćim BH političarima, da rasprava o izbornom zakonu nije u skladu s preporukama OSCE-a,EU dužnosnicima budući da je  stav OSCE-a  da se uglavnom  EU dužnosnici trebaju baviti transparentnošću financiranja stranaka, itd.

Pismo dakle oni upućuju povjerenicima EU, tako je i naslovljeno, a ne domaćim tijelima, i to kao sredstvo pritiska na njih, da se udalje od razgovora o Izbornoj reformi.

Što je u ovom trenu cilj SDA. Da Europa prestane vršiti pritisak na SDA da se usvoji izborni zakon.

Za bolje upućene u lobističke odnose, netko iz Sarajeva je “zamolio$$$”  Tanju Fajon i ostalu zelenu i crvenu raju, da malim pritiskom na EU komesare, pokušaju prouzročiti njihov uzmak s teme reforme Izbornog zakona.

SDA je shvatila da Europljani više ne gledaju blagonaklono na bošnjačko majoriziranje Hrvata, da Komšić više nije hit budući da im je jasno da je postao SDA jocker zovi, da Bisera Turković više radi na Arapskoj nego Europskoj uniji, da ima previše memoriranih sumnjivih kontakata u telefonu, koje istražuje između ostalog i CIA itd. Europljani naprosto više neće biti proxy Bošnjacima u pravljenju novog Kosova usred Bosne.

I zbog toga sada SDA koristi Tanju Fajon i ostale naivce, da vrše pritisak na komesare EU koji dolaze u BIH, ako ih ne mogu okrenuti protiv Hrvata, da im barem smanje razinu sudjelovanja u pregovorima. Odnosno “udalje ih iz sobe”.

Komšić da je ustavni patriot i stvarni patriot zemlje, trebao je poslati istima prosvjedno pismo u kojima bi im pojasnio da jako cijeni doprinos EU komesara podizanju razine dijaloga među SDA i HDZBIH te da je krajnje vrijeme da se Izborni zakon vrati u Ustavni okvir. U tom smislu da mu je neprihvatljivo da  EU parlamentarci vrše pritisak na vlastite predstavnike samo kako bi pomogli SDA-u da u FBIH održi nepravedni sustav majorizacije.

Iz ovog priopćenja može se zaključiti sljedeće:

Komšić se boji implementacije presude u “slučaju Ljubić” budući da je ta presuda presdila i njemu.

Citiramo dio presude:

Temeljna zadaća Doma naroda je zaštita konstitutivnosti naroda. Prema Ustavu Federacije, Federacija se sastoji od federalnih jedinica (kantona). “Dom naroda nije međutim Dom federalnih jedinica nego Dom konstitutivnih naroda”. Ustavni sud podsjeća da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje.[3]

Boldana slova brinu i Komšića. SDA jazavca majorizacije. Posljednjeg hrvatskog janjičara u Bosni.