Published On: Sri, pro 18th, 2019

Međunarodni migranti čine 3,5 posto globalne populacije

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj dan je 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih obitelji.

U  priopćenju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine navodi se da su migracije postale globalni fenomen i prema posljednjim objavljenim podacima UN-a međunarodni migranti čine 3,5 posto globalne populacije.

I Bosna i Hercegovina se kao dio europskog kontinenta našla na karti globalnih kretanja. Prvenstveno kao zemlja porijekla migranata koji su našli svoj novi dom u drugim zemljama širom svijeta i koji svojim sposobnostima doprinose financijskom, socijalnom i kulturološkom razvoju kako zemlje prijema tako i bh. društva.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina se suočava sa značajnim prilivom migranata koji koriste ovaj dio Europe kao put u sigurniji i bolji život u nekoj od država Europske unije.

U posljednje dvije godine, tijela na svim razinama vlasti su uložila znatne napore da odgovore na mnogobrojne migracijske izazove koji zahtijevaju značajne financijske, ljudske i materijalne resurse.

Kako je navedeno u izvješću Vijeća Europe “Bosna i Hercegovina je usvojila uistinu humanitaran pristup, primajući tisuće izbjeglica i migranata u zemlju, respektirajući njihovu slobodu kretanja, pri tome ulažući značajne napore da osigura smještaj i hranu za sve njih. Solidarnost i napori lokalne zajednice, uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju, su vrijedni pažnje.”

Prioriteti Bosne i Hercegovine za postizanje boljeg upravljanja migracijama su prezentirani kroz pet prioriteta koji se odnose na bolju kontrolu granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji Bosne i Hercegovine i jačanje readmisijskih kapaciteta.

Također, prioriteti Bosne i Hercegovine pokazuju opredjeljenost za primjenu međunarodnog prava na polju ljudskih prava i međunarodnog izbjegličkog prava kao i sprječavanja krijumčarenja migranata.

U situaciji migrantske krize, prepoznata je potreba za bliskom suradnjom s lokalnim zajednicama koje su izložene povećanom migracijskom pritisku kao i potreba jačanja državnog tijela za upravljanje migacijama u BiH.

Istovremeno, štiteći prava osoba u kretanju, Bosna i Hercegovina ima obvezu zaštiti vlastite građane kao i uspostavljeni sustav koji regulira pitanja migracija. Na Međunarodni dan migranata, iz Ministarstva sigurnosti BiH još jednom upućuju zahvalu svim vladinim i nevladinim organizacijama kao i međunarodnim organizacijama u Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj suradnji i pomoći u osiguranju zaštite migranata i upravljanju migracijskim tijekovima.

Ujedno pozivaju tijela Europske unije i zemalja regije na zajedničku odgovornost i aktivnosti na rješavanju pitanja migracija, suzbijanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima  kako bi se poboljšala situacija za migrante kao i lokalne zajednice izložene povećanom migracijskom pritisku, prenosi FENA.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare