Published On: Sub, sij 28th, 2023

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – HKD Napredak

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i s dubokim poštovanjem se prisjećamo stradanja i žrtava židovskog naroda.

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili ovaj datum danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.

Prisjećajući se tragičnih žrtava nacističkog režima, suosjećamo s tragedijom koju nitko nema pravo zaboraviti, kako se takvi zločini nikada više ne bi ponovili.

HKD Napredak

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HVO-bojovnik bez noge
HVO-bojovnik bez noge
2 mjeseci prije

Mi Hrvati posebno sjećamo na žrtve holokausta i stotine hiljada Jevreja koje smo hapsili i slali u Matthausen, Buchenwald, Auschwitz, Jasenovac… Kao Hrvat katolik mislim da nije uredu što smo im sa našim saveznikom Hitlerom i Nedićem učinili, ali ipak ih ne mogu očima gledat jer su razapeli našeg dragog Isusa.

Last edited 2 mjeseci prije by HVO-bojovnik bez noge
HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
2 mjeseci prije

nema tebi pomoći

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
2 mjeseci prije

Mi Antino cvijeće mirisno!!
Smo dočekali našeg muftiju jeruzalemskog El Huseinija, koji reče da su “jedini neprijatelji muslimana i islama na svijetu Engleska i Amerika udruženi sa Jevrejima” 5. aprila 1943. godine dočekale desetine hiljada oduševljenih muslimana u Sarajevu, a kasnije se susreo i s izaslanstvom Mladih Muslimana u kojemu su bili Alija Izetbegović i Nadžib Šaćirbegović.
I dobriim dijelom za tešku sudbinu Jevreja pod Nacional socijalizmom je zaslužan muftija tražeći od svog jarana Hiće da se riješi Jevrejsko pitanje!!
Hebo vas Ante, Hićo i Muftija a vi njih!!