Published On: Sri, sij 27th, 2021

Međunarodni dan holokausta obilježen u Mostaru

Predstavnici židovske zajednice, antifašističkih udruga i izaslanstvo Grada Mostara položili su vijence na židovskom groblju “Sutina”.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici židovske zajednice, antifašističkih udruga i izaslanstvo Grada Mostara, koje je predvodila glavna savjetnica Radmila Komadina, položili su vijence na židovskom groblju “Sutina”.

”Mi starije generacije dužni smo da uporno gajimo sjećanje na žrtve holokausta kako se takvo nešto više nikad ne bi ponovilo. Fašizam ima milijun lica i moramo biti uporni u našoj misiji da se novim generacijama ne dogodi prokletstvo rata kakvo smo imali 90-ih godina. Što nas je više veće su nam šanse da uspijemo u našoj nakani”, poručio je predsjednik Židovske zajednice Mostara Zoran Botić.

Dan holokausta obilježava na datum kada je oslobođen Auschwitz – Međunarodni dan holokausta obilježen u Mostaru

Predsjednik SUBNOR-a BiH Sead Đulić dodao je kako se na Međunarodni dana holokausta treba prisjećati prošlosti, ali i nadahnuti za budućnost.

”Mi u Bosni i Hercegovini ne tako davno svjedočili smo zločinima i masovnim pogubljenjima. Moramo učiti iz takvih stvari, ali i na iskustvu židovskog naroda, koji je došao na rub istrebljenja, ali se snagom, jedinstvom i voljom uzdigao se”, kazao je Đulić.

 

 

Odlukom Glavne skupština Ujedinjenih naroda Međunarodni dan holokausta obilježava se 27. siječnja, na datum kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor “Auschwitz”.
Nacističke vlasti u holokaustu su ubile oko šest milijuna Židova, a od tog broja oko jedan milijun u Auschwitzu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>