Published On: Pon, ožu 14th, 2022

MEĐUGORJE Stiglo još 100 ukrajinskih izbjeglica, sada ih je između 250 i 300

Još stotinjak ukrajinskih izbjeglica stiglo je u katoličko hodočasničko mjesto Međugorje, a sljedećeg tjedna očekuje se dolazak još dva autobusa žena s djecom u bijegu od rata, izvijestila je u nedjelju udruga hotelijera koji udomljuju Ukrajince.

“Trebala su ovog tjedna stići dva autobusa, no kasne. Doći će u srijedu ili četvrtak. Trenutačno je u Međugorju između 250 i 300 izbjeglica iz Ukrajine, žena i djece”, rekao je za Hinu predsjednik Udruženja turizma, hotelijerstva i iznajmljivača iz Međugorja Davor Ljubić.

Zadnjih dana stotinjak izbjeglica u Međugorje je uglavnom pristiglo kombijima i osobnim vozilima.

Ljubić očekuje da će se dodatno povećati broj izbjeglica pošto su počeli sukobi i na zapadu Ukrajine, gdje živi najveća katolička zajednica. No istaknuo je da u Međugorju udomljuju sve ljude neovisno o tome jesu li vjernici, prenosi Hina.

Smješteni u hotelima i drugim objektima

“U Međugorje ne dolaze samo rimokatolici, najviše su grkokatolici. No poziv koji smo uputili organizatorima hodočašća iz Ukrajine prije 20-ak dana kada je počeo sukob nije bio ograničen na katolike, nego na sve ljude u potrebi. Bez obzira je li netko vjernik ili ne”, dodao je.

Trenutačno su ukrajinske izbjeglice smještaj našle u 20-ak objekata u Međugorju neovisno radi li se o hotelima ili drugim smještajnim objektima, a 40-ak privatnih iznajmljivača soba javilo se također spremno udomiti ljude koji bježe od rata.

Ljubić je rekao da udruga hotelijera ima dobru suradnju s vlastima te da je svim izbjeglicama uz smještaj i hranu osigurana i zdravstvena zaštita.

Upozorio je da vlasti BiH nisu još omogućile izbjeglicama iz Ukrajine boravak u BiH duži od 30 dana koliko im traje turistička viza iako je inicijativa o produženju na 120 dana upućena prije desetak dana.

Tijekom dana nakon svete mise malim Ukrajincima u Međugorju njihovi vršnjaci iz Širokog Brijega uručili su humanitarnu pomoć koju su skupljali zajedno s roditeljima./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
2 mjeseci prije

poznavajući uzepejce i njihovo prosjačenje ,sad će oni od sarajeva tražiti da im federcija plati smještaj ukrainaca u međugorju

Kox
Kox
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
2 mjeseci prije

Poznajuci stovatelje pedofila samozvanog proroka…