MEĐUGORJE: Hodočasnici iz cijelog svijeta krenut će put Sarajeva

Ekipa portala Klix.ba uoči dolaska Svetog Oca u našu zemlju posjetila je danas jedno od najvećih svjetskih Marijanskih središta, Međugorje, mjesto koje godišnje posjeti preko milijun turista iz cijelog svijeta.

Fenomen Međugorja datira još od ljeta 1981. godine, kada se prema svjedočanstvu grupi djece u ovom hercegovačkom mjestu ukazala Kraljica mira. Ovo katoličko središte kasnije je doživjelo procvat, te postalo nezaobilazna turistička destinacija s bogatim vjersko-molitvenim sadržajima za milijune hodočasnika iz cijelog svijeta.  U blizini same crkve sreli smo turističkog vodiča Dražana koji nam je kazao da su već danas grupe turista iz Međugorja otišle ka Sarajevu gdje će se susresti s papom Franjom.

“Već jutros oko osam sati ispratili smo dva autobusa prema Sarajevu. Riječ je o turistima koji su posredstvom putnih agencija uplatili trodnevni boravak u Sarajevu, nakon čega će se ponovno vratiti u Međugorje, i to dan kasnije u popodnevnim satima. To su većinom poljski turisti koji su odlučili provesti vikend u Sarajevu i koji osim susreta s papom žele upoznati glavni grad BiH. Danas u Međugorju turista ima vrlo malo, dok smo prije tri dana imali pravu invaziju, najviše je bilo Talijana koji obično dolaze na jednodnevne izlete “, rekao nam je Dražen.

150605123.1_xl

Iz Međugorja u noći s petka na subotu oko 03:30 sati 15 autobusa polazi prema Sarajevu povodom papinog dolaska u BiH.  “U autobusima će se većinom naći međugorski hodočasnici među kojima su dominantni Irci i Poljaci. Bit će također i domicilnog stanovništva, s obzirom da je mnogo mještana Međugorja koji se žele susresti s papom. Oni će ići u privatnom aranžmanu, svojim automobilima “, govori nam ovaj turistički vodič.  Ovih se dana u Međugorju nalazi veliki broj svećenika i časnih sestra iz cijelog svijeta koji su došli u našu zemlju susresti se s papom Franjom.  Ispred međugorske crkve s molitvenikom u ruci susreli smo časnu sestru koja je došla iz Gane, i koja s velikim nestrpljenjem iščekuje sutrašnji susret s papom.  “Skupina od 30 hodočasnika iz Gane doputovala je u Međugorje prije tri dana. Ovdje se svakodnevno duhovno pripremamo za sutrašnji susret s papom u vašem glavnom gradu.

150605123.4_xlTuristički aranžman za Međugorje rezervirali smo još prošle godine i ne sluteći da ćemo biti baš u to vrijeme kad će papa Franjo posjetiti BiH. Kada smo prije mjesec dana saznali da će za vrijeme našeg boravka u Međugorju papa posjetiti vašu zemlju nismo mogli sakriti osmijeh i radost. Sutrašnji dan je veliki za mene jer je ovo moj prvi susret s papom. Nemam propusnicu za stadion, ali ću biti zasigurno negdje u blizini stadiona, odnosno u blizini ovog velikog čovjeka, običnog i skromnog pape “, kazala nam je ova časna sestara iz Gane.  U blizini same crkve susreli smo također svećenika iz Južne Koreje koji posljednjih deset godina svake godine posjećuje ovo marijansko središte. 

“Svake godine na datum ukazanja 24. lipnja posjećujem Međugorje, ali sam ove godine napravio izuzetak jer sam se htio susresti i sa papom. Zbog toga sam došao ranije, ali nažalost u Međugorju neću biti u prilici ostati do obljetnice ukazanja. Ovo je moj prvi susret s papom Franjom, a sa prethodnom dvojicom sam se susretao na raznim molitvenim skupovima “, kazao nam je mladi svećenik.  U jednom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata koji se nalaze u Međugorju susreli smo i starijeg gospodina Sivrića koji više od šest desetljeća živi u ovom malom hercegovačkom mjestu.  “Supruga i ja ćemo noćas krenuti autobusom iz Međugorja ka Sarajevu na susret s papom Franjom.

Kada je dolazio papa Ivan Pavao II u Banja Luku također smo išli na susret s papom što je za jednog iskrenog vjernika veliki životni događaj. Sutrašnji dan je veliki dan za sve katolike, ai sve građane ove zemlje kojoj treba mira i ljubavi. Rijetko koja zemlja na svijetu u 17 godina ugošćuje tri puta poglavara katoličke crkve “, rekao je Sivrić.  Prema Sivrićevim riječima česte posjete iz Vatikana su posljedica velike potrebe za mirom i ljubavlju.  “Ne dolaze oni kod nas zbog toga što nas vole i što smo im dragi, već zbog poruke mira i ljubavi koje su ovoj zemlji prijeko potrebne. Ovom zemljom već 25 godina vlada đavo, odnosno sotona. Da kažem ovako plastično. Papa Ivan Pavao II je dva puta pohodio našu zemlju kako bi se obračunao s tim vragom koji vlada ovdje, ali očito mu nije uspjelo.

Nadam se da će ovaj papa ipak uspjeti. Neka bude treća sreća. Građanima ove zemlje, a po svojim resursima Bogom danom, samo treba malo više pameti, mira i ljubavi “, kazuje nam ovaj sugovornik. Kako smo saznali od generalnog vikara Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanski biskupije don Željka Majića, tijekom noći ka Sarajevu u susret s papom Franjom iz cijele Hercegovine organizirano autobusima putuje nešto preko deset tisuća hodočasnika.

klix.ba

more recommended stories