Published On: Uto, velj. 19th, 2019

Među migrantima u Bihaću i Sarajevu otkriveno pet terorista

Inspektori za strance su ove osobe locirali na osnovu poduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno targetiranih osoba među migrantima te kroz suradnju i razmjenu informacija službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

“Radi se o osobama inicijala G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25) koje predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24) za koje služba trenutno u suradnji s partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica nužnih za njihovo udaljavanje s teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja”, piše u riopćenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dalje se navodi da će kapaciteti i spremnost službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja ožujka, a koristit će se za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

“U suradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavit ćemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu s terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana”, zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.