Published On: Pon, ruj 26th, 2016

Medijske euforije u Banja Luci i Sarajevo: Jedni slave demokraciju, drugi najavljuju Dodikov pad

Počela je opsežna operacija apsolutne političke izolacije Milorada Dodika, s namjerom da se izvrši dodatni pritisak, a ojačaju opozicija u Republici Srpskoj i proeuropske snage u cijeloj državi euforično piše Dnevni avaz.
Prvi korak u toj operaciji je potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao protupravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski dužnosnik, prestao biti sugovornik i faktor bilo kakvog značaja.
U tome se, naime, krije razlog što visoki dužnosnici država članica Vijeća za implementaciju mira već danima ne komentiraju protuustavni referendum.
Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja  koji su mu sugerirali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo.
‘Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja je donesena bila mu je posljednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz slijepe ulice. Ovako je možda dobio neki izborni bod, ali je dugoročno izgubio mnogo’, navodi Avazov diplomatski izvor.
‘EU je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti odgoditi prihvaćanje aplikacije za članstvo. Jer, zaboga, radi se o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati europski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promijenila i BiH je dobila zeleno svjetlo, a Dodik crveno’, rekao je sugovornik za Dnevni avaz.
Inzko za BBC: Dodiku prijeti smjena?
Dan nakon referenduma provedenog u Republici Srpskoj mediji u tom entitetu donose naslove kojima sugeriraju kako su pobijedili demokracija i volja naroda, dok oni u Federaciji BiH ističu kako sada slijede ozbiljne posljedice nelegalnog i protuustavnog referendumskog izjašnjavanja.
“Praznik demokracije čuva rođendan Srpske”, naslov je na prvoj stranici banjolučkog provladinog “Glasa Srpske”, dok “Nezavisne novine” ističu podatak o uvjerljivoj potpori očuvanju 9. siječnja kao dana RS onih koji su glasovali na referendumu.
Prema podacima entitetskog provedbenog povjerenstva objavljenim nešto prije ponoći, odgovor “da” na postavljeno referendumsko pitanje zaokružilo je gotovo 99,8 onih koji su glasovali, a pretpostavlja se da je izlaznost bila do 60 posto.
Medijska euforija i u Republici Srpskoj
Pisanja banjolučkih listova na tragu su potpuno jednostranog izvještavanja javnog servisa RTRS, koji je u nedjelju tijekom cijelog dana o referendumu informirao isključivo sa stajališta entitetskih vlasti, a kao sugovornike koji se trebali dokazati opravdanost tog čina u programe je uključivao i osuđene ratne zločince poput Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.
Sarajevski “Dnevni avaz”  na istaknutom mjestu navodi i izjavu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je za BBC kazao kako će sada na dnevni red doći razmatranje moguće smjene Dodika s mjesta predsjednika RS.
“Vijeće za provedbu mira (PIC) treba razmotriti je li Dodik prešao crvenu crtu”, kazao je Inzko, koji je posebice upozorio na neprihvatljivost Dodikovih opetovanih najava da će organizirati i referendum o neovisnosti RS od BiH.
“Avaz” sugerira kako je najmanje što će Dodika sada snaći posvemašnja diplomatska izolacija, odnosno situacija u kojoj više nitko iz međunarodne zajednice s njim neće razgovarati, a rezultate referenduma će ignorirati.
Izvještavajući o referendumu u RS sarajevsko “Oslobođenje” na naslovnici upozorava kako je Dodik odmah nakon objave rezultata najavio otvaranje rasprave o djelovanju i statusu Ustavnog suda BiH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>