Published On: Pon, velj 18th, 2013

MEDIJI U SRBIJI: Hrvatska Vlada putem novog zakona briše izbjegle Srbe

BANJALUKA – Srbi izbjegli iz Hrvatske koji žive u Republici Srpskoj dobili su pozive izravno iz Hrvatske ili putem Konzulata u Banjaluci, da vrate osobne iskaznice.
Podsjetimo, nedavno je u Hrvatskoj na snagu STPI novi Zakon o prebivalištu, kojim je predviđeno oduzimanje osobnih iskaznica osobama koje ne žive na prijavljenim adresama i nemogućnost apliciranja za obnovu ili povrat imovine, ali i gubljenje biračkog prava ako policija utvrdi da osoba ne boravi na prijavljenoj adresi, piše B92
Ovim će skoro 7.000 Srba u Republici Srpskoj izbjeglih iz Hrvatske biti onemogućeno da vrate svoje stanove, zatraže obnovu imovine, naknadu štete ili povrat šume i zemljišta. Hrvatskim policajcima data su ovlaštenja da osobe koje ne zateknu na adresi na kojoj su prijavljeni jednostavno budu izbrisane. Boško Bjelić koji je izbjegao iz Hrvatske i živi u Banjaluci rekao je da je putem hrvatskog konzulata dobio poziv iz Pakraca donijeti osobnu iskaznicu kako bi bila poništena.
Predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan kaže da oduzimanje osobnih iskaznica izbjeglicama traje već mjesecima. “Od usvajanja Zakona o prebivalištu Hrvatske oduzimanje osobnih iskaznica samo je masovnije i ubrzanije”, rekao je Džodan “Glasu Srpske”. Dodao je kako je tražio i pomoć od Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj, ali da ni oni nemaju načina da pomognu izbjeglim. Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji uputila je prije desetak dana Vladi Srbije inicijativu da s Hrvatskom potpiše bilateralni sporazum kako bi se maksimalno pokušala zaštititi imovinska i stečena prava oštećenih Srba izbjeglih iz Hrvatske i na taj način odgoditi primjena spornog Zakona o prebivalištu.
Džodan je objasnio da BiH već ima takav sporazum s Hrvatskom, ali da se prava Srba bez obzira na to krše, a predstavnici izbjeglih Srba nemaju načina da ih zaštite.