Published On: Sri, lis 16th, 2019

MEDIJI U HRVATSKOJ SE PITAJU: “Lobira li Rusija za novog vođu SPC?”

Ruska državna agencija Regnum.ru, objavila je pohvalan tekst o držanju Srpske pravoslavne crkve (SPC) prema “Ukrajinskom raskolu” piše direktno.hr.

Naime, carigradska patrijaršija je nedavno priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, da bi je, prije nekoliko dana slijedila i Grčka pravoslavna crkva. Ruska pravoslavna crkva je, za sada reagirala tako što je prekinula crkveno općenje s carigradskim patrijarhom Bartolomejem.

Ovi događaji su se poklopili s proslavom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji je prošao bez pozivnica poglavarima drugih pravoslavnih crkava. Ruska državna agencija za takav, jasan proruski stav SPC hvali čvrst stav episkopa bačkog Irineja Bulovića.

Bulović se također hvali zbog toga što je izlobirao da nitko od srpskih episkopa ne ode na obilježavanje 800 godina od kada je Carigradska patrijaršija Savi Nemanjiću izdala tomos kojim srpska crkva postaje autokefalna, a on njen prvi arhiepiskop. Iako je Carigrad ovo shvatio kao skandalozan čin, Regnum pohvaljuje Irineja, te izražava mišljenje da je on najbolji kandidat za budućeg srpskog patrijarha. Odnosno, kandidat koji bi najbolje odgovarao interesima ruske crkve i ruske politike na Balkanu.

U tekstu agencije se  kao jedan od očiglednih kandidata za patrijarha spominje i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Perić se opisuje kao čovjek blizak trenutnom predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i njegovoj zapadnoj politici, te da kao zagrebački mitropolit ipak gaji jasan prozapadni stav, za razliku od provjerenog ruskog čovjeka Bulovića.

Porfirije je nedavno odbacio glasine beogradskog tiska o tomu da bi on mogao biti novi patrijarh.

“Vjerujem da postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni, ali ja niti jesam niti želim biti dio tih krugova. Znam što je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obveze. Tako sam se ponašao dosad, tako će biti i ubuduće, što god tko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kojem kontekstu”, poručio je mitropolit tada za Hinu.

Pitanje izbora novog srpskog patrijarha postalo je aktualno prošloga mjeseca zbog bolesti trenutnog patrijarha, Irineja Gavrilovića, koji je napunio 90 godina te istu obnaša već devet godina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare