Published On: Uto, svi 7th, 2019

Mediji u Hrvatskoj manje su slobodni nego u BiH i Haitiju

Samo 9% čovječanstva živi u zemljama za koje RSF smatra da je razina slobode medija ili dobra ili zadovoljavajuća. Takve zemlje su obojene s bijelom ili žutom bojom na karti svjetske slobode medija koju je objavio portal RFS-a, odnosno Reporteri bez granica, 18. travnja.

Sedamdeset četiri posto svjetske populacije živi u zemljama koja je na karti obojena crnom ili crvenom, drugim riječima, tamo gdje je situacija za medije teška ili vrlo ozbiljna i gdje je sloboda informiranja potisnuta. To je slučaj ne samo u Kini, Rusiji i Saudijskoj Arabiji, nego i u demokracijama poput Meksika i Indije. Ako uključite zemlje obojene narančastom bojom, gdje se situacija smatra problematičnom, brojka se povećava na 91%.

“Nijedan od velikih problema čovječanstva – bilo globalno zagrijavanje, korupcija ili rodna nejednakost – ne može se riješiti bez informacija koje su napisane i objavljene slobodno i neovisno, i ako su pouzdane. Drugim riječima – ne može se riješiti bez kvalitetnog novinarstva”, rekao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

“Ova situacija je vrlo zabrinjavajuća za novinare i prije svega za sva ljudska bića koja su lišena prava na informacije.”

Karta slobode medija u svijetu | Author: Reporteri bez granicaREPORTERI BEZ GRANICA

Ove brojke temelje se na statistici Svjetske banke o stanovništvu i postotcima u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2019. godinu. One se odražavaju na karti svjetske slobode medija, koja godinama postaje sve tamnija i tamnija. Pokazatelj globalne slobode tiska pogoršao se za 11% u posljednjih pet godina.

Pogoršanje je također djelomično posljedica demografske veličine nekih zemalja koje zauzimaju neke od najnižih pozicija u indeksu RSF-a. Indija, koja se nalazi na 140. mjestu i obojena je crveno, i Kina, koja se nalazi na 177. mjestu i obojena je u crno, imaju ukupno 2,7 milijardi stanovnika, dok Norveška, zemlja koja se nalazi na prvom mjestu u indeksu, ima samo 5,2 milijuna stanovnika.

Neke zemlje sa znatnim stanovništvom ipak su ostvarile značajan demokratski napredak u 2018. godini, što se odrazilo na značajan porast indeksa. Među njima je Etiopija, sa svojih 100 milijuna stanovnika, koja je skočila 40 mjesta u Indeksu i sad je na 110. mjestu, i Malezija, sa svojih 31,6 milijuna stanovnika, koja je porasla 22 mjesta i danas drži 123. mjesto.

Indeks slobode tiska, koji RSF objavljuje svake godine od 2002. godine i mjeri razinu poštivanja slobode informiranja u 180 zemalja. Hrvatska je prošle godine bila na 69., a ove je i dalje na poraznom 64. mjestu. Slovenija je, primjerice 34., a ispred nas su i Papua Nova Gvineja, i Gana i Tonga, čak i susjedna BiH.