Published On: Pon, lip 13th, 2016

Medij koji se najviše divio Oreškoviću sada piše kako će Marić biti super premijer jer dobro igra košarku

“Marić je u košarci bio pametan razigrivač, pa bi i kao premijer bio odličan vođa momčadi”, naslov je na naslovnici današnjeg izdanja Jutarnjeg lista, uz oznaku kako je riječ o “prvom potretu novog mandatara”. U prilično euforičnom članku spominje se kako je Zdravko Marić “fin i pristojan”, “najpametniji u razredu”, “nije bahat i ne razmeće se pameću”, “spremno je dijelio svoja znanja”, “spreman je na sve”.

Prije pola godine isti je medij bio istaknut u potpori tadašnjem stručnom mandataru Tihomiru Oreškoviću, a posebno se istaknuo urednik Gojko Drljača, s člancima kao što su “Odabir Tihomira Oreškovića najbolja je vijest koju smo čuli u posljednjih 45 dana”, “Četiri razloga za Oreškovićev uspjeh”, “Pet razloga zašto dati šansu Oreškoviću”, “Mandatar Orešković privatno: Kakvu glazbu sluša, gdje ljetuje…”

Orešković od heroja do opasnog sredstva

Nakon što je Orešković najavio sastanak s investitorima u Kitzbühelu, ovaj je medij pisao kako je riječ o iznimno važnom putovanju koje će odrediti budućnost Hrvatske, što je kasnije dosta temeljito demantirano. “Orešković, iako još formalno nije ni posao premijer, već počinje vrlo ozbiljno raditi”, divio se Drljača.

U posebno legendarnom članku, nakon što Orešković i Marić nisu predstavili ništa revolucionarnog u prijedlogu proračuna, Drljača je napisao: “Premijer Orešković i ministar Marić, govoreći manje, rekli su nam više”, pokušavaju uvjeriti javnost kako je prijedlog proračuna vrlo dobar.

Nakon što je Orešković došao u političke neprilike, isti je medij objavio nekoliko iznimno kritičkih članaka, a nedavno je optužio premijera da je tajnim službama krenuo rušiti Hrvatsku demokratsku zajednicu. “On je samo sredstvo za elimiminaciju Tomislava Karamarka“, piše u dosta nekoherentnom komentaru.

“Puno veća opasnost od Karamarka”

“Taj ničim izazvan političar, realno, daleko je veća opasnost od Tomislava Karamarka, a ipak ga se takvim ne predstavlja” piše u propagandi za HDZ-ov zahtjev za opoziv: “Oreškovićevo zadržavanje na čelu Vlade, zapravo je nedemokratski i nedomoljuban čin… Oreškoviću nitko ne vjeruje”.

Danas o novom mandataru pišu kako je riječ o “šaljivom, zabavnom čovjeku”, “vrlo odmjerenom, obazrivom i pristojnom” koji bi “na provokacije mogao reagirati posve drugačije nego smo dosad navikli od vodećih ljudi u zemlji”.